Judecătorii ieşeni se mută într-un spaţiu asemănător unui mall. Primăria a uitat să facă locuri de parcare pentru cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 15 septembrie, Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi vor activa într-un nou sediu, construit printr-o finanţare a Băncii Mondiale. Primăria Iaşi ar fi trebuit să se ocupe cu amenajarea locurilor de parcare, însă nu a ras nici măcar iarba din apropiarea noului imobil.

Deşi au trecut trei ani de la demararea lucrărilor la noul Palat de Justiţie din Iaşi, Primăria Iaşi nici măcar nu a început amenajarea parcărilor din zona noii construcţii. Zona în care urmează a avea loc procesele de la Tribunal şi Curtea de Apel Iaşi, Târgu Cucu, se aşteaptă a fi una foarte aglomerată după mutarea magistraţilor.

Prin proiect, au fost amenajate 80 de locuri de parcare, destinate însă doar personalului celor două instanţe. Pentru public, municipalitatea ar fi trebuit să organizeze o parcare în lateralul noului imobil, însă, din motive obscure, nu a făcut acest lucru. Oficialii primăriei nici măcar nu au putut preciza când se vor apuca de lucrare.

„Deocamdată am organizat o parcare în spate, pe strada Pantelimon, am lărgit strada Cucu şi vrem să organizăm terenurile până în Sinagora Merarilor, acolo unde sunt şi proprietăţi private şi ale Primăriei“, a declarat viceprimarul Chirica. Întrebat când ar putea începe lucrările la noile locuri de parcare, acesta a precizat: „Terminăm pe partea cealaltă de Palat şi apoi ne ducem şi în faţă, dar trebuie să vedem pentru că sunt şi câteva proprietăţi private acolo“.

Cum arată noua clădire

Palatul de Justiţie din Târgu Cucu a fost recepţionat de la constructor pe 27 august, beneficiarul, Curtea de Apel Iaşi, având mai multe obiecţiuni minore ce au fost sau urmează a fi soluţionate până pe 10 septembrie. Diana Micu Cheptene, vicepreşedinte al Curţii de Apel Iaşi, a precizat ieri că procesele de la Tribunal şi Curtea de Apel se vor desfăşura în noul imobil începând cu data de 15 septembrie, până atunci urmând a se finaliza mutarea elementelor de logistică şi a dosarelor.

De asemenea, tot de pe 15 septembrie procesele de la Judecătorie vor avea loc în imobilul de pe Anastasie Panu. Mutarea lucrurilor din actualul sediu al Judecătoriei în vechiul Palat de Justiţie va continua şi în perioada 15-22 septembrie. “Facem precizarea că birourile care au contact cu publicul (arhive, registraturi, birouri de informaţii) în continuare, în săptămâna 15 şi cel mai târziu până pe 22 septembrie, îşi vor desfăşura activitatea în vechile sedii ale Judecătoriei”, a spus Cheptene.

În ceea ce priveşte detaliile tehnice ale noii clădiri, aceasta are o suprafaţă utilă de 10.500 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 15.800 de metri pătraţi. Diferenţa este constituită de terase, sere de întreţinere etc. Noul Palat de Justiţie are două niveluri la subsol şi cinci etaje. La demisol se află arhive, oficii poştale, papetărie, dar şi un restaurant. “Nu va fi posibilă prepararea mâncării acolo, urmând a se lucra, cel mai probabil, în regim de catering”, a mai spus Micu Cheptene.

Momentan, nu s-a stabilit firma care va activa în restaurantul din mallul judecătorilor. Parterul va conţine registraturile, arhivele curente, birourile de relaţii cu publicul etc, în timp ce de la etajul 1 în sus vor fi săli de judecată şi birouri ale judecătorilor. Sunt diferenţe semnificative faţă de actualul mod de lucru al judecătorilor. Astfel, noul imobil prevede două săli speciale pentru măsurile preventive, situate la etajul 1, dar şi mai multe săli de judecată decât erau până acum. În total, Tribunalul Iaşi va avea opt săli de judecată, iar Curtea de Apel, şase. În prezent, în actualul imobil, prima instanţă are cinci, iar Curtea doar două. În ceea ce priveşte personalul, noua construcţie cuprinde 211 birouri, suprafaţa minimă a unui birou fiind de 12 metri pătraţi.

Curtea de Apel Iaşi a fost doar beneficiar al investiţiei, contractul fiind derulat de Ministerul Justiţiei cu Banca Mondială, în cadrul unui proiect privind reforma în Justiţie. Reprezentanţii instanţei ieşene nu s-au ocupat decât cu contractele privind racordarea la utilităţi, restul lucrării, dar şi alte licitaţii privind mobilierul sau echipamentele electronice, aparţinând ministerului de resort. Investiţia exactă a fost de 46.651.118,8 lei.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite