Un colegiu din Deva va purta numele „Regina Maria”, în semn de recunoştinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria.
Regina Maria.

Colegiul Naţional Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva a fost redenumit şi va primi titulatura „Regina Maria”. O clădire a colegiului a fost ridicată în anii 1937 – 1938 cu fondurile acordate de familia regală.

Consilierii locali din Deva au aprobat astăzi schimbarea numelui Colegiului Naţional Pedagogic „Sabin Drăgoi” în Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”

„Atribuirea numelui de „Regina Maria” se justifică prin faptul că în anul 2008, la decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedpara, unitatea şcolară pe atunci Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” a absorbit instituţia şcolară vecină, Şcoala Generală „Regina Maria” Deva, a cărei clădire de bază a fost extinsă şi modernizată în perioada 1937 – 1938 cu sprijinul fondurilor personale ale Reginei Maria.

Personalitatea complexă a Reginei Maria, ales om de cultură şi o mare susţinătoare a educaţiei şi a specificului românesc ne îndreptăţeşte să credem că valoarea distinctă a instituţiei de învăţământ actualmente Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi” Deva vor fi sporite prin purtarea acestui nume”, a informat Primăria Deva.

Regina Maria a României (1875 - 1938) a fost soţia regelui Ferdinand I al României şi mama regelui Carol al doilea.


Vă recomandăm şi:

Prăbuşirea celui mai puternic rege dac, Burebista - întemeitorul Daciei, ucis în urma unui complot al aristocraţiei pentru că avea prea multă putere

Burebista a rămas în istorie drept cel mai impunător rege al dacilor. A fost omul care a reuşit să unească sub stăpânirea sa triburile aflate în conflict şi să aducă Dacia în culmea puterii militare. Burebista, numit în vremea sa „cel dintâi si cel mai mare dintre regii din Tracia“, a fost ucis în urma unui complot, iar după moartea sa, relaţiile dintre uniunile de triburi s-au destrămat.

Imagini rare din anii interbelici: "spionul" Constantin Bursan a fost primul cetăţean de onoare al Hunedoarei

Constantin Bursan a fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici care şi-au legat numele de istoria recentă a Hunedoarei. Fostul deputat liberal din perioada interbelică, spion şi agent al serviciilor secrete britanice şi naziste, sub numele conspirativ "Doctor Ecko" sau "Doctor Bruno", potrivit istoricilor, apoi martir al închisorilor regimului comunist, a devenit cetăţean de onoare al Hunedoarei în 1937.

Imaginile rare ale unei vizite regale în Hunedoara interbelică. Regele Carol al II-lea şi fiul Mihai, la Castelul Corvinilor şi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Regele Carol al doilea şi fiul său Mihai, cel care avea să îi urmeze la tron, au vizitat Hunedoara în toamna anului 1934. Castelul Corvinilor şi Ulpia Traiana Sarmizegetuza au fost locurile de interes pentru familia regală, întâmpinată de un număr impresionant de localnici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite