PORTRET: Tiberiu Rugea dă cele mai crude verdicte
0Medicul oncolog Tiberiu Rugea are misiunea ingrată de a da diagnosticele pe care nimeni nu şi-ar dori să le audă vreodată.
Profil:
Născut - 23 februarie 1972
Educaţie - Studii superioare în Medicină
Experienţă - Lucrează de 12 ani în sistemul sanitar
Familie - Necăsătorit
În aşteptarea medicului Tiberiu Rugea, cei mai mulţi dintre hunedorenii care se prezintă pentru a fi consultaţi la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Deva cad pradă neliniştii.
Nimic nu le provoacă o mai mare apăsare sufletească decât gândul că ar putea fi ei cei ale căror zile de viaţă sunt numărate, din cauza unei boli necruţătoare. Totuşi, în cabinetul medical în care doctorul profesează, cancerul nu mai este privit ca o condamnare la moarte.
Curaj, nu speranţe
Tiberiu Rugea lucrează de 12 ani cu suferinzii de cancer. În ultimii şapte ani, după terminarea rezidenţiatului, a profesat ca medic la spitalul din Deva. În acest timp, a avut grijă de mii de bolnavi. Fiecare i-a împărtăşit propria dramă. „La auzul veştii că au cancer, toţi reacţionează negativ. Este un şoc pentru ei. Mulţi mă întreabă cât mai au de trăit. Nu le pot răspunde la întrebarea aceasta, pentru că noi tratăm bolnavi, nu boli”, spune medicul hunedorean. Tiberiu Rugea s-a obişnuit cu misiunea inrgată de a da cele mai crude verdicte. Există întotdeauna speranţe, spune el, dar este mai bine ca oamenii să nu şi le pună în miracole. „Toţi murim la un moment dat, iar nu moartea este ceea ce trebuie să ne sperie”, consideră medicul.
Cazuri impresionante
În ciuda curajului pe care încearcă să îl insufle pacienţilor cu care interacţionează, medicul nu a putut rămâne insensibil la dramele familiilor care au ajuns în cabinetul său. „Unele cazuri sunt impresionante. Am întâlnit doi soţi suferinzi de această afecţiune. Mai întâi, pacienta a fost diagnosticată cu cancer, dar a reuşit să îşi amelioreze starea de sănătate în urma tratamentelor. După un an, în urma unor investigaţii medicale, şi soţul femeii a primit acelaşi diagnostic, dar cu o formă mai severă. A decedat la scurt timp”, povesteşte medicul. Un final la fel de trist l-a avut un student, fost pacient al medicului oncolog, sfârşit de recidiva unui cancer, în ciuda tratamentelor şi intervenţiilor chirurgicale la care a fost supus.
Există însă şi cazuri mai puţin nefericite, oameni pe care medicul a reuşit să îi împace cu soarta şi care l-au uimit chiar şi pe el cu felul în care şi-au depăşit condiţia de bolnavide cancer. Sunt supravieţuitorii de lungă durată. „De fiecare dată cândvin la consult îmi spun «nu am dormit o noapte întreagă înainteaacestei zile». Am bucuria să le spun unora «ne vedem anul viitor», estecel mai bun lucru pe care îl pot auzi” de la mine”, încheie medicul.
Întrebări şi răspunsuri:
Aţi intenţionat vreodată să lucraţi în străinătate?
Primesc deseori oferte de muncă în afara ţării. Nu vreau să plec, pentru că mă simt bine în ţara mea. Alţi medici au plecat, dar ce ar fi dacă am pleca toţi?
Cum le daţi „vestea” bolnavilor?
Lucrurile sunt simple cu cei care au o anumită pregătire şi sunt mai documentaţi despre această boală. Pentru toţi pacienţii, însă, vestea că au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer este un şoc. În cazul celor la care boala este într-un stadiu mai avansat, esenţială este relaţia cu aparţinătorii. Uneori pacienţii nu vor să ştie, nu înţeleg sau nu acceptă că au cancer. Am avut cazuri în care au refuzat diagnosticul, până când au sfârşit.
ce-i place
Medicul oncolog este pasionat de lectură şi de filosofie. Îşi găseşte, totuşi, satisfacţii pe plan profesional. Unele dintre ele se leagă de progresele pe care pacienţii săi le fac în lupta cu evoluţia bolii.
ce nu-i place
„Cea mai rea parte a meseriei mele este să ştiu că se poate face ceva pentru bolnavi, dar infrastructura ne împiedică: lipsa chirurgilor, a medicamentelor, a laboratoarelor şi chiar a spaţiului”, spune Tiberiu Rugea.