Se-ntoarce apa caldă?  „Este o chestiune de zile, însă dacă nu vă plătiţi facturile se taie iar”, spune primarul Galaţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaţiul se află de peste două luni în Evul Mediu. Sistemul de termoficare al oraşului a intrat în faliment, iar peste 200.000 de gălăţeni îndură lipsa apei calde, fie că sunt rău platnici sau au facturile la zi. Mai mult decât atât, aproape 10.000 de locuitori au şi apa rece tăiată.

Vine veşti bune dinspre Primărie. S-ar părea că în câteva zile va fi reluată furnizarea apei calde în întreg oraşul. Cel puţin aşa dă de înţeleles primarul Marius Stan.

„Ştiu că este o veste pe care gălăţenii o aşteaptă cu nerăbdare. Sunt în măsură să le spun că suntem foarte aproape de finalizarea tuturor procedurilor legale necesare pentru a putea asigura din nou acest serviciu public indispensabil. Mai sunt proceduri de îndeplinit, mai sunt acte de întocmit, dar vă asigur că accelerăm ritmul pentru a fi gata repede şi bine. Estimez că este o chestiune de zile”, a declarat primarul Marius Stan.

Pe ce ţeavă vine apa, mai este de văzut

Nu este foarte clar, cel puţin deocamdată, pe ce „filieră” vine apa caldă, având în vedere că Electrocentrale nu confirmă (cel puţin deocamdată) reluarea producţiei de agent termic. Poate, însă, că o fi doar o chestiune de comunicare şi că primarul, care afirmă că a făcut eforturi să rezolve lucrurile, are dreptate.

„Nu a fost şi nu este uşor deloc, pentru că suntem nevoiţi să dezamorsăm o bombă socială pe care nu am creat-o noi, administraţia de acum. Suntem însă obligaţi să rezolvăm rapid, legal şi eficient această problemă critică, pentru a putea asigura populaţiei apă caldă şi căldură. Sper şi facem eforturi mari, mă refer aici şi la implicarea bugetului local, deci a banului public, să reluăm cât mai repede furnizarea apei calde”, a declarat Marius Stan.

Hai cu contractele!

Potrivit biroului de presă al Primăriei Galaţi, primarul Marius Stan a cerut Calorgal să accelereze ritmul cu care se încheie noile contracte de furnizare a serviciilor de termoficare, aşa încât, la data la care sistemul centralizat va fi pregătit să funcţioneze din nou, toţi abonaţii să aibă contracte valide.

Însă, în final, totul se rezumă tot la bani şi, mai ale, la disponibilitatea gălăţenilor de a-şi plăti facturile.

„Cu riscul de a repeta pentru a mia oară, spun din nou: eforturile noastre, ale administraţiei publice, vor fi în zadar, dacă populaţia nu va înţelege să plătească serviciile de care beneficiază. Nu există sistem în lumea asta care să funcţioneze fără plată. Cred că sistemul de încasare a banilor din facturi şi circuitul acestora trebuie schimbat total, pentru a exista un control mai riguros al încasărilor de la populaţie şi cum se reflectă acestea în plăţile făcute către furnizorii de servicii”, a mai spus primarul Marius Stan.

Vine, vine, dar când vine?

În fine, deocamdată nu este foarte clar când va veni minunata apă caldă la robinetele gălăţenilor, autorităţile ezitând să dea un termen precis.

„Precizăm că data la care se va relua furnizarea apei calde în Galaţi va fi comunicată populaţiei, în timp util, de Primăria municipiului Galaţi, pe toate canalele de informare în masă disponibile”, ne-a comunicat biroul de presă al Primăriei.

Vă reamintim că apa caldă a fost complet oprită la Galaţi la sfârşitul lunii martie, după ce atât producătorul de agent termic, Electrocentrale SA, cât şi distribuitorul Apaterm SA au intrat în insolvenţă.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite