Rezultate finale Bacalaureat 2015 Galaţi. S-a corectat „cu picioarele”: zeci de teze au primit peste trei puncte în plus după contestaţii. Cine răspunde?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 600 de note mărite al recorectare. Suspect de mult. Foto: Adevărul
Peste 600 de note mărite al recorectare. Suspect de mult. Foto: Adevărul

Rezultate finale Bacalaureat 2015 Galaţi. Celor două licee din Galaţi care aveau promovare 100%  - CNVA şi CNCN - li s-a adăugat Colegiul Cuza. După recorectare, o elevă a ajuns la media 10, singura din judeţ. Procentul de promovare a urcat la 76,4%.

Rezultate finale Bacalaureat 2015 Galaţi. 76,4% promovare

Desfăşurarea Bacalaureatului 2015 a creat destule probleme la Galaţi, iar acest lucru se reflectă cel mai bine prin faptul că fost depuse peste de 2.000 de contestaţii (adică aproape jumătate dintre participanţi au avut obiecţii faţă de note),  iar multe dintre sesizări s-au dovedit perfect întemeiate.

Nu mai puţin de 80 de de elevi au luat Bacalaureatul după contestaţii, iar rata de promovare a crescut de la 74,4% la 76,4%, ceea ce situează Galaţiul în top 10 la nivel naţional, cu aproape 8,5 puncte procentuale peste medie. Rezultatul este fără îndoială unul excelent, mai ales că este net superior celui de anul trecut.

Patru licee de toată lauda şi câţiva copii minunaţi

Trei licee din Galaţi au reuşi performanţa să aibă 100% promovare la Bacalaureat 2015. Înainte de contestaţii reuşiseră acest lucru Colegiul Naţional Vasile Alecsandri (CNVA) şi Colegiul Naţional „Costache Negri” (CNCN), iar după recorectare li s-au alăturat şi Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza (CNAIC).

Toţi cei 229 de elevi de la CNVA înscrişi la BAC au obţinut medii de trecere, doar 15 medii fiind sub 8,00, ceea ce spune foarte multe. Performerii de CNVA sunt Diana Toderiţă şi Tudor Profir (FOTO), ambii cu media 9,96. Felicitări!

Tudor Profir

La CNCN au fost înscrişi la BAC 174 de absolvenţi, însă doi nu s-au przentat la nicio probă, deci nu contează în statistici. Doar 21 dintre candidaţi au luat sub 8,00, iar 19 au luat peste 9,50. Cea mai bună medie a fost obţinută de Daniela Gabriela Ionescu (9,83).

Din cei 147 de absolvenţi de la Colegiul Cuza, nu mai puţin de 38 au avut medii peste 9,00. La acest liceu promovarea a ajuns de 100%  după contestaţii, la care au avut câştig de cauza doi tineri absolvenţi de ai. Performera promoţiei este Daniela Bratosin (medic 9,66 la BAC).

Merită amintită aici şi performanţa Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, care deşi n-a avut promovare de 100% (deşi a fost foarte aproape, cu numai 8 respinşi din 183 de candidaţi), a furnizat singurul elev din Galaţi cu media 10 la Bacalaureat. Este vorba de Claudia Ghiţă, care a săltat la 10 în urma recorectării tezei de la Română.

,,Este o elevă care constant a avut o activitate bună. A intrat prima la liceu, a terminat printre primii şi acum ne-a adus un 10“, caracterizat-o Ion Grecu, directorul Colegiului Naţional Spiru Haret, pe singura „zecistă” din judeţul Galaţi.

Diferenţe mari de medii după recorectare

Dincolo de partea minunată prezentată mai înainte, există şi câteva aspecte care aruncă câteva semne de întrebare asupra corectorilor de la sesiunea tocmai încheiată a Bacalaureatului. Nu de alta dar în cazul a zeci de teze au fost găsite diferenţe foarte mari la recorectare faţă de nota iniţială.

Printre elevii care fuseseră clar defavorizaţi se numără şi Andrei Toader, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", care în urma contestaţiilor a obţinut 7,90 la limba română, după ce iniţial primise 4,10. Diferenţa este foarte mare, de 3,80 de puncte şi impune ca inspectoratul să ia măsuri împortiva profesorului corector care a fost la un pas să se joace cu viaţa tânărului.

S-ar părea că liceele „Calistrat Hogaş” şi „Spiru Haret” din Tecuci au fost cele mai „lovite” de corectura defectuoasă, însă probleme au fost peste tot. Sunt o mulţime de cazuri în care între nota iniţială şi cea finală sunt mai bine de 2,00 puncte.

Un alt elev de la „Hogaş” a crescut de la 3,85 la 6,70, diferenţa fiind de 2,85, iar un altul, de la „Spiru Haret” a promovat examenul la română după contestaţii, cu o notă de 7,00, de la 4,55. La „Hogaş”, o notă a crescut de la 5,95 la 8,35, iar la „Haret” sunt alte două situaţii în care diferenţele se apropie de trei puncte: de la 6,05 la 8,75 şi de la 5,90 la 8,40.

Controverse privind corectarea

Evident, situaţia de la Tecuci a stârnit controverse.

"Noi ne aşteptam la mai multe note de 10. Evident că sunt mulţumiţi că totuşi aveam măcar o notă maximă, dar cred că la română se ridică un mare semn de întrebare, deoarece avem diferenţe foarte mari şi de două-trei puncte după corectare. Cred că sunt diferite stilurile de a corecta, unele comisii au luat în calcul doar părerea personală a candidatului pe subiect, altele au luat şi clasicele comentarii“, a declarat directorul Colegiului „Spiru Haret” din Tecuci.

La rândul ei, inspectoarea generală Mioara Enache a declarat că va semnala situaţia Ministerul Educaţiei, în urma unei analize serioase, printr-un raport scris.

Se poate şi în jos

Există şi situaţia inversă, în care notele au fost micşorate după contestaţie. Bunăoară,unui elev de la Colegiu Economic din Galaţi i-a fost scăzută  nota la Română de la 8,40 la 6,40.

În urma recorectării tezelor de la Bacalaureat din judeţul Galaţi au fost mărite peste 600 de note (!), iar în jur de 50 au fost micşorate.

O singură unitate şcolară din judeţ, Liceul Tehnologic "Hortensia Papadat Bengescu" din Iveşti, a rămas cu promovare zero şi după contestaţii.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Şoc pentru profesorii supraveghetori de la BAC. O elevă din Tecuci a predat comisiei şi fiţuicile odată cu lucrarea!

Surpriză de proporţii vineri, 3 iulie 2015, la Bacalaureat, pentru profesorii supraveghetori de la o sală de examen de la Liceul Tehnologic "Ov. Caledoniu" din Tecuci. Dascălii au rămas cu gura căscată când au constatat că una dintre eleve a predat lucrarea cu tot cu fiţuici. Fata a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că nu a copiat din fiţuicile respective, însă a fost eliminată.

A ratat Bacalaureatul pentru Steaua. De bucurie că s-a transferat la echipa campioană, fotbalistul Tudorie nu s-a mai prezentat la niciun examen

Fotbalistul Alex Tudorie (19 ani), proaspăt transferat de la Oţelul Galaţi la Steaua Bucureşti, a luat, din ceea ce se pare, exemplul noului său antrenor, Mirel Rădoi, şi a amânat Bacalaureatul pentru altădată. Absolvent al Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Galaţi, tânărul şi foarte talentatul atacant  s-a înscris la Bac, însă nu s-a prezentat la niciuna dintre probe, nici măcar la cea de competenţe digitale, aşa că în dreptul lui figurează, în linie „absent”.

Mai mare ruşinea! Profesoară prinsă copiind la examenul de definitivat cu ajutorul unui ceas inteligent

Caz jenant la examentul de definitivat în învăţământ desfăşurat joi, 9 iulie 2015, la Şcoala Generală nr. 2 din Galaţi. O profesoară care susţinea examenul la psihopedagogie specială a fost eliminată din examen după ce a fost prinsă copiind. Femeia avea asupra sa un ceas ultimul răcnet („smart watch”), cu un minicomputer, pe care stocase mai multe informaţii care i-ar fi fost, susţin supraveghetorii, sursă de inspiraţie în redactarea lucrării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite