Topul celor mai bune licee din judeţul Galaţi: Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” – liderul din toate timpurile al liceelor din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul „Vasile Alecsandri” şi-a consolidat titlul de lider şi este greu de crezut că cineva va putea să i-l ia în următorii ani. Îmbucurător este faptul că sunt alte două licee care nu se lasă impresionate de sonoritatea numelui CNVA şi îi suflă fierbinte în ceafă ori de câte ori au prilejul: Colegiul Pedagogic şi Liceul Teoretic Spiru Haret.

De ani de zile, cel mai vechi liceu din oraş este şi cel mai bun, atât prin prisma rezultatelor elevilor, cât şi prin cea a rigorilor şi a „filtrelor” folosite la admitere. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA) din Galaţi nu este lider autoritar doar în Galaţi, el figurând de multe ori în topul „primelor zece licee din ţară”, ultima medie de admitere din 2012 fiind 9,50. Colegiul are peste 70 de profesori şi în jur de 1.100 de elevi. Este unul dintre puţinele licee din oraş care au, pe lângă ciclul liceal, şi ciclu gimnazial. Numai că, aşa cum spuneam mai sus, „sitele” sunt destul de dese, iar pentru ca un copil care a terminat clasa a patra să devină elev la „Gimnaziul Alecsandri” trebuie să treacă printr-un test de departajare. În ultimii ani, concurenţa a fost destul de mare: trei pe un loc.

Două secrete stau la baza acestei longevităţi în topul ierarhiei liceelor din Galaţi: elevii au parte de repere bine conturate şi de exemple de succes şi sunt orientaţi în carieră mult mai timpuriu decât colegii lor din alte unităţi şcolare. „Dacă, la alte licee, elevii îşi hotărăsc viitorul abia prin ultimul an de liceu, ai noştri sunt hotărâţi încă din clasa a IX-a, ştiu foarte bine ce facultate vor să urmeze. Acest lucru este benefic pentru că-şi concentrează eforturile pe atingerea acelui ţel propus”, ne-a explicat directorul colegiului, Vasile Ciuchină.

„Pedagogicul” visează frumos!

Colegiul Naţional „Costache Negri” sau Liceul Pedagogic cum mai este el cunoscut în oraş, ocupă poziţia secundă, dar suflă-n ceafa CNVA-ului de câţiva ani. Vechi de peste 130 de ani şi cu o clădire din cărămidă roşie absolut superbă din punct de vedere arhitectural, CNCN are un obiectiv de neclintit: „să furnizeze educaţie de calitate specifică unei unităţi de învăţământ de nivel european care să asigure şanse egale tuturor beneficiarilor”. Şi aici avem practic o pepinieră pentru viitorii liceeni, cu diferenţa faţă de CNVA că există şi ciclu primar. Concurenţa este la fel de acerbă şi nu de multe ori cei care au condus liceul au fost nevoiţi să introducă criterii de admitere. Profesorii bine pregătiţi, dar şi elevii de calitate, au făcut ca în ultimii ani „Pedagogicul” să fie la o lungime de undă în spatele CNVA-ului şi la capitolul „olimpici”. La Colegiul „Costache Negri” funcţionează şi un puternic club de şah, care a dat deja un campion naţional care abia trecuse în clasa a doua.

LSH demonstrează că se poate şi în afara Galaţiului!

În fine, locul al treilea este ocupat de un liceu teoretic din Tecuci: Spiru Haret. De ani buni de zile, acest liceu, să-i spunem de provincie, se încăpăţânează să fie în top. Cu o bază materială extrem de bine pusă la punct, cu profesori exigenţi, dar foarte bine pregătiţi, liceul din Tecuci a dat şi el o mulţime de olimpici. Este unul dintre puţinele licee din ţară care are funcţional şi extrem de activ un Centru Cultural. Vorbim despre Altiţa, locul în care peste 400 de elevi fac activităţi de colectare, conservare şi expunere a materialelor etnografice, dar efectuează şi studii de cercetare etno-folclorică a judeţului Galaţi. Şi nu în ultimul rând, este unul dintre puţinele licee din România care au în dotare o ... barcă pneumatică profesională. Cu aceasta, profesori şi elevi merg periodic şi fac tot felul de acţiuni de ecologizare pe lacurile şi cursurile de apă de prin jurul Tecuciului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite