Firme abia înfiinţate sau cu zero angajaţi în anul precedent au obţinut contracte de sute de mii de lei pentru reparaţii şi igienizări în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe firme abia constituite au primit lucrări ample de reparaţii şi igienizări. Foto: Adevărul
Multe firme abia constituite au primit lucrări ample de reparaţii şi igienizări. Foto: Adevărul

Zeci de milioane de lei au plecat în mod bizar de la bugetul local către firme abia înfiinţate sau care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de consultanţă în afaceri şi management pentru lucrări de reparaţii şi igienizare în şcolile din municipiul Galaţi.

Un caz aparte este cel al firmei Dunărea Expert Service din satul Frumuşiţa, înregistrată în 2013 cu obiect principal de „Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. Firma avea în 2013 zero angajaţi şi o cifră de afaceri de 2.100 de lei, suficient cât să primească de la Primăria Galaţi patru contracte în valoare totală de 232.215 lei (fără TVA) pentru reparaţii şi igienizări la Liceul cu Program Sportiv, Seminarul sf. Apostol Andrei, reparaţii sala de sport a Grupului Şcolar Industrial de Marină şi reparaţii curente Şcoala nr. 22 şi Grădiniţa nr. 14. 

Un caz excepţional îl reprezintă cel al firmei Imagistic Romcons, înfiinţată pe 22 septembrie 2014 în comuna Şendreni. La sfârşitul lunii noiembrie primea de la Primăria Galaţi, fără licitaţie, două lucrări în valoare totală de 481.846 lei (fără TVA) pentru „Reparaţii centrală termică Colegiul Vasile Alecsandri” şi „Centrală termică Liceul Teoretic Dunărea”. 

O situaţie asemănătoare întâlnim şi la Manudar Prod SRL, înfiinţată în mai 2014 pentru „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management” şi care primeşte în august şi octombrie cinci contracte de la Primăria Galaţi, în valoare totală de 867.857 lei (fără TVA): trei de reparaţii (Şcoala 2, 34, 12 şi Grădiniţa 20) şi două de „Construire şarpantă şi învelitoare” la Şcolile 3 şi 31. 

Un cadou la fel de mare a primit şi Metalo Invest, specializată în „comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”: trei contracte în valoare totală de peste 800.000 lei (fără TVA) pentru reparaţii Colegiul Paul Dimo şi construire şarpantă şi învelitoare la Şcolile 40 şi 41. Un exemplu de rapiditate în accesul la banul public îl dă MKV Amtech Engineering SRL , înfiinţată pe 3 iulie 2014 şi care primeşte, luna următoare, pe 14 august, lucrări de reparaţii şi igienizări la Şcoala 28 (în valoare de 32.059 lei fără TVA). În niciunul din cazuri nu a fost făcută licitaţie, nici măcar acolo unde lucrările atribuite aceleiaşi firme depăşeau plafonul de 100.000 de euro. În peste 30 de cazuri contractele au fost semnate după începerea anului şcolar, existând numeroase situaţii când actele au fost parafate abia la sfârşitul lunii noiembrie!

Răspunsul Biroului de presă al Primăriei nu a întârziat să apară:

„Încă de la începutul mandatului, primarul Marius Stan a dorit ca lucrările de reparaţii în şcoli să fie atribuite, cu respectarea legii, cât mai multor firme din Galaţi, astfel încât să fie susţinuţi cât mai mulţi întreprinzători locali şi nu doar câteva firme ”abonate” la banii publici, cum se întâmpla până în 2012. Spre exemplu, în anul 2014, 42 de agenţi economici din Galaţi au beneficiat de 129 de contracte de reparaţii în unităţile de învăţământ din municipiu. Considerăm că, procedând în acest fel, sprijinim cât mai multe firme din Galaţi să îşi continue activitatea, să menţină locurile de muncă şi să plătească salarii pentru câteva mii de oameni”, se artă într-un comunicat de presă al Primăriei. În plus, reprezentanţii Biroului de presă au ţinut să precizeze că banii alocaţi reparţiilor din unităţile de învăţământ sunt din ce în ce mai mulţi:

„Cifrele sunt grăitoare în acest sens. În anul 2010, Primăria Galaţi aloca doar 3 milioane lei pentru reparaţii şcoli, în 2011 – 3,8 milioane lei, iar în 2012 (buget adoptat în vechea legislatură) – 3,3 milioane lei. În anul 2013, când bugetul local a fost proiectat în noua legislatură, la propunerea primarului Marius Stan, s-au alocat pentru reparaţii unităţi de învăţământ 5,7 milioane lei, iar în 2014 – 7,1 milioane lei”, se mai arată în comunicat.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite