Delicioasa plăcintă cu carne. De ce se adaugă un amestec din smântână şi ou peste aluat înainte de coacere
0Preparatul este specific perioadei de vară şi se pregăteşte în maximum o oră, ingredientele fiind la îndemâna oricui. Există câţiva paşi de care trebuie să se ţină seama pentru ca plăcinta să iasă aşa cum ne dorim.
Plăcinta cu carne este una dintre mâncărurile favorite ale românilor pentru că se pregăteşte repede, cu ingrediente pe care, de regulă, le avem mereu în casă. Vă prezentăm mai jos reţeta, explicată de Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Vom cerne mai întâi făina, iar apoi o vom amesteca cu celelalte ingrediente, astfel încât să rezulte un aluat de o consistenţă potrivită. Se lasă apoi la dospit pentru a nu prinde crustă aproximativ 30 de minute.
Ingrediente pentru aluat:
- Făină-500 de grame;
- Ulei-5 grame (echivalentul unei linguri de ciorbă ca gramaj);
- Sare-15 grame;
- Apă caldă-150 de mililitri;
- Unt pentru a unge tava unde punem aluatul şi umplutura.
Ingrediente pentru umplutură (şase persoane):
-Carne tocată-400 de grame;
-Ceapă-150 de grame;
-Mărar-o legătură;
-Ouă-două bucăţi;
-Smântână-80 de grame;
-Sare-după gust;
-Piper-după gust;
-Unt-50 de grame;
-Ulei-25 de mililitri.
Cum adăugăm umplutura în aluat
În acest interval de timp, vom pregăti umplutura pentru aluat. Carnea tocată va fi amestecată cu ceapa tăiată mărunt, fiind călită apoi într-o tigaie cu puţin ulei. După ce se temperează, adăugăm puţin mărar pentru aromă, sarea, piperul şi un ou.
”Sunt două metode pentru a pune umplutura de carne în aluat: turnat pur şi simplu sau rulat. Eu recomand ca umplutura să fie turnată peste aluat”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Se va unge tava cu unt, iar aluatul va fi tăiat în două. Cu ajutorul unui sucitor, întindem cele doi foi de aluat rezultate, iar apoi aşezăm una dintre acestea în tava de copt, astfel încât să depăşească marginile.
Se adaugă compoziţia de carne, cu precizarea că aceasta trebuie nivelată bine în tavă pentru a nu rămâne goluri. Punem şi a doua foaie de aluat şi o strângem cu prima în interiorul tăvii. ”Vom pregăti separat un amestec din smântână şi un ou, cu care vom unge uniform suprafaţa aluatului, prevenind astfel uscarea excesivă a acestuia în timpul coacerii”, detaliază Nichi Mărăcine.
Este recomandat să înţepaţi aluatul cu o furculiţă în diverse zone pentru a putea fi eliberat mai uşor aburul în timpul procesului termic. Cuptorul va fi încălzit în prealabil la 170 de grade Celsius, iar plăcinta va fi lăsată să se coacă preţ de 35-40 de minute, la foc mediu.
Plăcinta cu carne se poate servi atât caldă, cât şi rece, cu diverse salate verzi, la care se poate adăuga şi puţin oţet, după gust.