Chiar şi apa, în doze mari, poate fi toxică pentru organismul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decanul Facultăţii, profesorul Petru Alexe. Foto: Adevărul
Decanul Facultăţii, profesorul Petru Alexe. Foto: Adevărul

Opinia aparţine decanului Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, profesorul universitar Petru Alexe, care a dat acest exemplu în contextul în care firmele din zona industriei alimentare întind tot mai mult „coarda” când vine vorba despre dozele de aditivi pe care le pun în alimente.

Pornind de la acuzaţiile tot mai dese la adresa producătorilor din industria alimentară, despre care se spune că duc până la limita maximă adaosurile de aditivi alimentari, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, profesorul Petru Alexe a declarat pentru Digi 24 Galaţi că aditivii în sine nu sunt periculoşi pentru sănătatea oamenilor, ci că problemele pot să apară atunci când acestea sunt depăşite. În acest context, el a ţinut să vină şi cu un exemplu foarte concludent: chiar şi apa, în doze mari, poate fi toxică.

„Apa, care nu poate fi considerată un nutrient, dar care este un element indispensabil vieţii, poate să devină extrem de periculoasă dacă este consumată în exces. Acest lucru se poate întâmpla în special la sugari, dar şi la adulţii extrem de însetaţi, accidental sau prin excepţie, cărora li se dă un pahar cu apă. Practic, aceştia trebuie rehidrataţi încet”, spune Petru Alexe. Acesta vine şi cu câteva argumente ştiinţifice:

„Copilul nu are control şi va suge atâta apă câtă i se va da. El are instinctul format, nu are control. Şi dintr-o dată te trezeşti că intră într-o criză din cauza unui dezechilibru hidro-electrolitic. Mai concret, din cauza greutăţii lui mici, cantitatea de apă înghiţită dezechilibrează cantitatea de sodiu, potasiu şi calciu din organism, lucru care poate duce până la moarte. Acelaşi lucru se poate produce şi la adulţi. Nu putem trage concluzia că apa este toxica, dar iată că o doză mare a unui produs bun poate dăunătoare”, explică profesorul universitar.

Un alt exemplu elocvent ar putea fi mierea de albine. O doză mare din acest aliment natural veritabil, dată unui diabetic, îl poate duce în comă. Poţi spune că mierea este dăunătoare? Nu, doar 

doza aplicată îi poate face rău!

„Trebuie să avem un echilibru atunci vorbim despre aditivi.  Eu nu pot sa apar toată industria alimentară pentru că sunt exagerări, în unele produse se merge la limita maximă admisă. Eu am sa pledez pentru dozele cât mai echilibrate”, a mai spus pentru Digi 24 Galaţi Petru Alexe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite