Util/Cum se obţine ajutorul de deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuantumul ajutorului este de 2.022 lei în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public sau al unui pensionar. Ajutorul de deces se achită distinct, în funcţie de calitatea persoanei decedate. Banii pot fi revendicaţi în termen de trei ani de când solicitantul dobândeşte acest drept.

În cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public sau al unui pensionar, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Acesta poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele sau curatorul.


Legea nr. 287/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 stabileşte că valoarea ajutorului de deces în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 2.022 lei. În cazul în care cel decedat este un membru de familie al asiguratului sau pensionarului, suma primită este de 1.011 lei.


Şi neasiguraţii pot primi ajutor


O persoană asigurată în sistemul public sau un pensionar pot primi ajutor de deces în cazul morţii unui membru de familie care la data trecerii în nefiinţă nu figura ca şi contribuabil la sistemul de asisgurări.


Sunt consideraţi membri de familie: soţul, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii incapabili de muncă, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.


Acte necesare


Ajutorul de deces se acordă în baza următoarelor documente: cerere tip, certificat de deces în original şi copie, actul de identitate al solicitantului în original şi copie, acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator, în original şi copie, acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces, certificatul de încadrare într-o categorie de handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a facut inapt pentru muncă.

Cine plăteşte ajutorul de deces


Plătitorul ajutorului diferă în funcţie de calitatea celui decedat:
• angajator, în cazul decesului salariatului
• instituţia care gestionează fondul pentru plata ajutorului de şomaj, în cazul decesului şomerului
• Casa Judeţeană de Pensii Vrancea, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu contract de asigurare socială.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite