Coca Teodosiade este corista îndrăgostită de vioară
0Cântă de 18 ani pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard" şi a câştigat medalia de aur la un concurs coral susţinut în Grecia.
Vocea artistei de la Teatrul Muzical „Nae Leonard" a încântat mii de spectatori de-a lungul anilor. Coca Teodosiade cântă de mic copil, dar este în egală măsură şi o foarte bună violonistă.
Îşi aminteşte că educatoarele de la grădiniţă o puneau să cânte pentru că avea o voce impresionantă. A studiat cu unii dintre cei mai buni solişti din ţară, cum ar fi Elena Patrichi, fost prim solist al Teatrului Muzical „Nae Leonard", soţii Pinghireac sau Arta Florescu, fosta şefă a catedrei de canto clasic la Conservatorul din Bucureşti.
„Am fost obişnuită cu publicul şi am dăruit prin pregătirea mea muzică de calitate", ne declară artista. Şi-a început activitatea la Teatrul Muzical din Galaţi în 1993 cântând la vioară, iar ulterior a intrat în corul instituţiei de cultură. Activitatea i-a fost răsplătită în anul 2000, când a câştigat medalia de aur cu formaţia „Vox Danubi" la un concurs coral cameral susţinut pe insula Rhodos din Grecia.
Copiii îi calcă pe urme
Soţie de preot, Coca Teodosiade cântă în prezent şi în corul Catedralei. A participat de-a lungul carierei la şapte turnee în ţară şi străinătate alături de colegii săi de la Teatrul Muzical „Nae Leonard".
Nu îşi poate imagina că ar fi putut face altceva în viaţă, iar talentul său a fost moştenit şi de cele două fiice. Fata cea mare, Silvia, este coristă în corul „Madrigal", iar Teodora este soprană şi colaborează cu Opera Naţională. Ambele fete cântă în cunoscutul cor „Accustic", condus de Daniel Jinga.
„Sunt foarte mândră de ele. Îmi este răsplătită munca pe care am realizat-o cu ele când erau mici şi mă simt împlinită sufleteşte", ne mărturiseşte Coca Teodosiade.
„Nabucco", eterna iubire
Dintre toate piesele interpretate pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard", cel mai mult i-a plăcut să joace în „Nabucco". „Piesa a fost foarte bine lucrată şi mi-a plăcut întotdeuna să joc în ea", ne declară Coca Teodosiade. Unul dintre cele mai importante turnee la care a participat a fost cel din Germania din 1998, unde împreună cu colegii săi s-a făcut remarcată printre prestaţii remarcabile.
După 18 ani de activitatea culturală, artista îşi doreşte să termine Facultatea de Canto şi nu are regrete pentru că îşi desăvârşeşte studiile muzicale la finele carierei. „O văd ca pe o împlinire sufletească şi mă rog să-mi dea Dumnezeu sănătate ca să-mi cresc nepoţii", ne spune emoţionată Coca Teodosiade.
Ce îi place
Îmi place foarte mult să citesc. Preferatele mele sunt romanele de dragoste. Îmi place teatrul, îmi iubesc colegii şi, mai presus de toate, îmi iubesc copii, care sunt continuatorii meseriei mele. Îmi place foarte mult să studiez muzica.
Ce nu îi place
Nu îmi place actuala situaţie politică din ţară, degradarea culturală a poporului, sărăcia în care trăim, atât morală, cât şi materială, dar şi nesiguranţa în care ne-au adus politicienii. De aici toate conflictele care se nasc între clasele sociale.
Întrebări şi răspunsuri
La ce vârstă aţi început să cântaţi?
Cânt de când mă ştiu. Am cântat la Şcoala de Artă, am cântat şi cânt în corul Catedralei Episcopale din Galaţi. Cred că am o voce frumoasă. Mi-a dăruit Dumnezeu acest talent special, şi sunt tare fericită că îl am.
Aveţi un compozitor preferat?
În mod special îmi place tot ce a scris Puccini. Sunt foarte mult fericită de modul cum s-au jucat la Teatrul "Nae Leonard" piese precum „Aida", „Nabucco", „Boema" sau „Madam Butterfly".
Voce sau instrument?
Voce. Dar ador şi să fac game pe pian, să iau vioara din cui şi să cânt anumite studii care mi-au plăcut de-a lungul pregătirii violonistice.
Profil
Născută: 20 iulie 1958, Galaţi
Studii: Şcoala şi Liceul de Artă, secţia vioară, anul III la Facultatea de Canto a Universităţii „Dunărea de Jos"
Familie: căsătorită, trei copii