Poliţiştii vrânceni au demarat acţiunea „Foc de artificii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe 8 ianuarie, poliţiştii vrânceni vor verifica legalitatea desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Prin aceste acţiuni se urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.

Poliţiştii  vor  controla societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice şi vor desfăşura activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

La nivelul judeţului Vrancea sunt autorizate să efectueze operaţiuni de comercializare cu articole pirotehnice 10 societăţi comerciale , din care una este autorizată să efectueze şi jocuri cu articole pirotehnice de divertisment.

Iată ce trebuie să ştiţi, dacă vindeţi artificii:

În conformitate cu  prevederile Legii 126/1995, „Persoanele care  produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice, au obligaţia de a obţine autorizaţie  din partea  inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz „.

Autorizarea se obţine numai la solicitarea celui interesat şi pe o perioadă determinată cu posibilitate d e prelungire. Îndeplinirea activităţilor prevăzute în autorizaţie prin intermediari neautorizaţi  este interzisă.
Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.
Spaţiile de comercializare a  articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit, în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare.
Persoanele fizice sau juridice  autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor  de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

        Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

    a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
    b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
    c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
    d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
    e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
    f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
    g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
    (3) Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile  1 şi P1.

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Practic, sintetizând prevederile legislaţiei în domeniu, persoanele fizice pot deţine şi folosi articole piroehnice, de distracţie , foarte mici ( artificii), respectiv : steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi, minipetarde cu confeti, alte obiecte similare.

Mai puteţi citi:

Sute de pocnitori confiscate de jandarmi în Focşani


 

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite