Fostul şef al OPC a pus mâna pe 135 de hectare de pădure lângă Focşani cu acte false. Detaliul care l-a dat de gol, găsit la expertiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al OPC Vrancea din perioada Convenţiei Democrate, Marian Bobocea, este cercetat de procurori după ce a obţinut cu acte false, aşa cum susţin anchetatorii, prin decizie judecătorească, peste 150 de hectare de pădure la Crângul Petreşti.

Marian Bobocea, fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea, din perioada 1996-2000, este cercetat în libertate, cel puţin până la judecarea recursului solicitat de procurori, după ce organele de anchetă au constatat că a obţinut pădurea din Crângul Petreşti cu acte false. Bobocea este acuzat de săvârşirea a nu mai puţin de 25 infracţiuni de fals şi uz de fals şi şapte infracţiuni de participaţie improprie la abuz în serviciu având consecinţe deosebit de grave

"A folosit documente falsificate prin care a indus în eroare mai mulţi judecători, încercând să intre în posesia a 137 de hectare de pădure la Petreşti, alte 50 de hectare lângă Focşani şi încă 250 de hectare de pădure la Răstoaca. Mai sunt şi alte persoane verificate, iar o parte din judecători sunt martori în dosar", ne-a declarat Florin Ţîrlea, primul procuror al Parchetului Vrancea.

În anul 2015, în baza documentelor depuse la dosarul în care s-a judecat vreme de zece ani cu Direcţia silvică rancea, Marian Bobocea “a fost împroprietărit” de instanţă cu 135 de hectare de pădure în Crângul Petreşti, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă pronunţată de completului de trei judecători ai Tribunalul Vrancea.

Încă din timpul procesului, reprezentanţii Direcţiei Silvice Vrancea au invocat faptul că Bobocea s-a folosit de documente false şi chiar l-au dat pe mâna DNA. Suspiciunea lor s-a adeverit, astfel că beneficiind şi de informaţii oferite de structurile de informaţii s-a descoperit cum de a reuşit să-i inducă în eroare pe judecători fostul şef al OPC Vrancea. Documentele au fost expertizate şi s-a stabilit clşar că au fost falsificate.

“Actul doveditor pentru pădurea din Crângul Petreşti, de 135 ha, a fost redactat pe hârtie din 1915, care avea un scris olograf. Acesta a fost şters prin procedee chimice, iar pe suportul celulozic s-a făcut redactarea cu o maşină Olivetti Picko44, care a început să fie produsă din anul 1952 până în 1963, s-a realizat o impresiune de ştampilă din aproximativ acea perioadă. Actul este datat ca fiind din septembrie 1947, în condiţiile în care maşina de scris a început să fie produsă din 1952”, a explicat procurorul de caz.

Prin acelaşi procedeu, Bobocea a încercat să pună mâna pe o altă suprafaţă de pădure, dublă decât cea de la Petreşti, el solicitând încă din 2005 comisiei locale din comuna Răstoaca retrocedarea pădurii şi imobilelor care se aflau pe acea suprafaţă, despre  spunea că au aparţinut tot bunicului său.
Marian Bobocea şi-a folosit în toate aceste procese  calitate de reprezentant legal al mamei sale, Tinca Bobocea.

A mai fost la un pas de arestare în anul 2001

În ianuarie 2001, Marian Bobocea, care era pe atunci şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea, a fost la un pas de arestare, în urma unui flagrant pentru luare de mită. El a fost reţinut atunci. Presa vremii a relatat că Bobocea a primit zece milioane de lei de la patroana unui magazin din Sud, pe nume Carmen Mihalache. Banii găsiţi asupra sa au fost marcaţi de oamenii legii, dar argumentele anchetatorilor nu au fost atât de clare încât să se emită mandat de arestare pentru Bobocea. Acesta din urmă a aurgumentat că patroana datora bani unui măcelar din Homocea, pentru nişte carne cumpărată cu ocazia Festivalului Viei şi Vinului din toamna lui 2000.

"Înaintea festivalului Carmen a venit la mine şi m-a rugat s-o ajut să-şi deschidă şi ea un stand cu mici. I-am făcut cunoştinţă cu o persoană din Homocea care, pe obrazul meu, i-a dat marfa. Carmen Mihalache nu a plătit însă carnea şi eu m-am trezit cu cetăţeanul de la Homocea peste mine, ca nu i-a plătit carnea", scria presa locală în anul 2001.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite