Legendarii pepeni de Dăbuleni sunt în pericol. Oltenii s-au dat după sud-coreeni şi au început să cultive cartofi dulci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti din Coreea de Sud au venit în urmă cu doi ani în oraşul Dăbuleni şi i-au învăţat pe olteni cum să cultive cartofi dulci. Leguma minune seamănă la gust cu dovleacul şi este recomandată de nutriţionişti datorită proprietăţilor pe care le are.

70 de kilograme de tuberculi de cartof dulce au fost plantaţi într-un sol nisipos la Dăbuleni. Planta preferă crima caldă, dar şi umezeala, iar terenul trebuie irigat cu atenţie. Fermierii din judeţul Dolj au învăţat tehnica de producţie în urmă cu doi ani direct de la sursă. Unii agricultori sătui să mai piardă bani cu lubeniţele au început să cultive leguma-minune.

„Am experimentat anul acesta cultura, iar producţia la cartoful dulce este destul de bună. Un kilogram se vinde pe piaţă cu 10 lei. Eu am luat legătura cu o firmă din străinătate şi vreau să duc marfa la export. Solul în zona noastră este nisipos şi se pretează minunat pentru această plantă. Din punctul meu de vedere am avut doar de câştigat în momentul în care m-am hotărât să experimentez această cultură. Are un gust bun şi este indicat din câte am aflat şi diabeticilor“, a spus un agricultor din Dăbuleni.

image

Cartoful dulce este bogat în antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre. Oltenii din patria lubeniţelor din Dăbuleni au mai precizat că producţia la un hectare în cazul cartofului dulce de Coreea este de 30 de tone la hectar. „Este afacere dacă stăm să ne gândim cu cât se vinde un kilogram pe piaţă. Noi vrem să dăm marfa pentru export, iar câştigul cu siguranţă va fi unul pe măsură. Nu mulţi agricultori din Fermieri au vrut să încerce să cultive legume minune, dar nu au avut decât de pierdut. Pepenii de Dăbuleni se vând cu greu şi pe un preţ de nimic, iar în momentul în care tragi linie îţi dai seama că uneori eşti în pierdere. Noi producătorii nu avem o piaţă de desfacere şi suntem nevoiţi să vindem la samsari. Suntem vai de capul nostru, dar din păcate nimeni nu a făcut nimic pentru noi. Toţi ne-au spus că o să ne ajute, dar nimeni nu a mişcat un deget pentru noi“, a povestit Marian Toma, din oraşul Dăbuleni.

Specialiştii din Coreea care au fost prezenţi în urmă cu doi ani la Dăbuleni au precizat că acest soi de cartofi este rezistent la dăunători şi este extrem de tolerant la secetă.

image

O porţie de doar 200 g de cartof dulce de Coreea conţine 65% din cantitatea minim necesară de vitamina C şi 700% din doza zilnic recomandată pentru vitamina A.

La Dăbuleni au fost cultivate experimental două soiuri care s-au aclimatizat perfect. „Cartofii dulci nu erau o recoltă foarte comună în Europa, aşa că am crescut prima cultură de testare în România şi putem, să spunem că a fost un real succes. După această recoltă, am obţinut certificare din partea Uniunii Europene pentru a creşte, importa şi exporta cartofi dulci în Europa. În prezent, Love of Soil are permisiunea de a importa şi creşte diverse specii de cartofi dulci în toate cele 28 de ţări ale Uniunii Europene“, a declarat în urmă cu doi ani Byung-Chan Lee, preşedintele companiei Love of Soil Machinery CO. LTD din Republica Coreea, furnizorul de material săditor pentru cei de la Dăbuleni.

Mai citeşte şi

Cartoful dulce de Coreea, noul brand din patria lubeniţei. Localnicii din Dăbuleni s-au săturat să piardă bani cu pepenii verzi şi vor să cultive altceva

FOTO Ţăranii din patria lubeniţelor din Dăbuleni s-au apucat de cultivat fasole africană, cartofi dulci şi arahide: „Sperăm să dăm lovitura, iar marfa să meargă la export“

FOTO Pepenii româneşti îşi pierd renumele din cauza „falsurilor“: „Acum se vând lubeniţe de Grecia sub denumirea de Dăbuleni“      
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite