FOTO:Vacile din rasa Holstein finaţează Staţiunea de Cercetare de la Şimnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 150 de văcuţe din rasa Holstein de la Staţiunea de Cercetare Şimnic Dolj, aduse din Olanda, dau în medie 60 de litri de lapte pe zi. Banii din vânzarea laptelui sunt folosiţi pentru cercetare.

Staţiunea de Cercetare Şimnic din judeţul Dolj se autofinaţează din anul 2003. 'Aceste vaci au obţinut cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă furajată conform al unui clasament al Agenţiei Naţionale Reproducţie şi ameliorare a agriculturii. Banii pe care îi obţinem din vânzarea produselor sunt folosiţi strict pentru cercetare. La Staţiunea de la Şimnic sunt soiuri de grâu sau de porumb adaptate la zona noastră. Se adaptează la noi şi este rezistent la secetă. Din păcate pentru cercetare nu am mai primit bani de 9 ani, iar atunci a trebuit să ne descurcăm cum putem'', a spus Constantin Găvan, director staţiunea Şimnic Dolj.

Dau 60 litri de lapte pe zi

La staţiunea de la Şimnic există şi o linie de prelucrare a laptelui. Asta pentru ca iaurturile, smântână şi brânzeturile de pe masa craiovenilor să fie 100% olteneşti.''Únele văcuţe dau şi 60 de litri de lapte. Pe lună din vânzarea laptelui încasăm 100.000 de lei. Din punctul meu de vedere cercetarea rămâne forma motrice de dezvoltare în segmentul agricol'', a mai declarat Constantin Găvan, director staţiunea Şimnic Dolj.

Staţiunea de Cercetare Şimnic vinde un kilogram de lapte cu 1,7 lei.''Mamă sunt de rasă vacile din rasa Holstein. Ale noastre dau 10-15 litri de lapte pe zi, iar cele de la Staţiunea de Cercetare dau 50 de litri de lapte pe zi. Asta e diferenţa. Sunt aşa de frumoase, dar am auzit că sunt foarte scumpe. Un exemplar poate ajunge şi la 25.000 de euro'',a spus Ioana Iovan, din localitatea Şimnic, din Dolj.

Vacile din rasa Holstein au fost aduse pentru prima dată la Staţiunea de Cercetare Şimnic în anul 1970.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite