AUDIO Prelegerea populară a lui Mugur Isărescu, de la Constanţa: „Am înnebunit populaţia cu reformele structurale... Iar o frecăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la Universitatea Maritimă Constanţa FOTO Sînziana Ionescu
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la Universitatea Maritimă Constanţa FOTO Sînziana Ionescu

În faţa unei audienţe formate din rectori, profesori universitari şi bancheri, guvernatorul Băncii Naţionale Române s-a simţit atât de în largul lui încât a uitat că se află într-o comunitate academică.

Discurs surprinzător şi pe alocuri stânjenitor al lui Mugur Isărescu, la forumul Academica BNR 2013 de la Universitatea Maritimă Constanţa. Manifestarea a debutat luni, 2 septembrie şi va dura până la 6 septembrie. 

În faţa unei audienţe formate din rectori, profesori universitari şi bancheri, guvernatorul Băncii Naţionale Române s-a simţit atât de în largul lui încât a uitat că se află într-o comunitate academică. 

Referindu-se la greşelile făcute de-a lungul timpului în economia românească, Isărescu a avut o serie de observaţii pe care le-a rezumat plastic: „Iar o frecăm“.

Asistenţa a rămas uluită, dar nimeni n-a ştiut cum să reacţioneze, preferând să treacă peste incident. Guvernatorul şi-a continuat discursul şovăielnic, presărat cu expresii pe care le-a justificat a fi „pe înţelesul tuturor“.

Prelegerea ţinută de Isărescu a cuprins date tehnice despre implicarea şi influenţa BNR asupra nivelului de trai al românilor. Guvernatorul a explicat care sunt limitele intervenţiei instituţiei bancare în politica financiară. Rolul este de a tempera entuziasmul unei creşteri economice şi de a susţine menţinerea unui nivel de siguranţă atunci când economia este în declin.

„În 2007-2008 am avut creştere economică de 8% în fiecare an. Normal că în 2009 a fost căderea foarte mare. Era mai bine dacă aveam 5-6%. Acum nu mai aveam minus 5% sau 6% în 2009, ci doar 2%. Şi parcă ne era mai bine. A zis cineva atunci: «Economie duduie». Eu am zis: «Da, dar să nu bubuie». (...) Toată lumea are bani în buzunar, dar nu ştie mecanismele financiare. Abia le înţeleg băncile centrale. De aceea, când adoptăm o măsură, nu dăm drumul minutelor discuţiilor din Consiliul de Administraţie al BNR. Nu le-ar înţelege nimeni, cum să le explici?“, s-a întrebat guvernatorul pentru care comunicarea şi credibilitatea sunt principalele atuuri ale unei bănci centrale.

Isărescu a dat exemplu despre cât de greu este să jonglezi cu politica monetară şi să păstrezi un echilibru. „La stabilirea dobândei şi a cursului de schimb este greu să-i mulţumeşti pe toţi: debitori, creditori, exportatori, importatori. Cum să-i împaci pe toţi? (...) BNR nu crează locuri de muncă, nu face investiţii în economie. Banca este o instituţie de ultimă instanţă. Există o iluzie fatală: că pentru orice trebuie bani. Dar autostrăzile nu se fac din mormane de bani, ci cu expertize, specialişti, materiale... Cu bani mulţi se face ceva scump, apare corupţia, trebuie să iei din alte părţi.

Guvernatorul Isărescu ar propune şi o schimbare de termeni:

„Până şi «a face o afacere» sună urât, spre deosebire de «to run a business» (a conduce o afacere). Poate schimbăm cuvântul. Dar dacă în loc să stimulăm munca, mai găsim câte un bir pentru cel care face locuri de muncă... e greu“

Mugur Isărescu a dat dovadă de o sinceritate frustă, relatând atitudinea specialiştilor în Finanţe legat de politica financiară. „Până şi noi la Banca Naţională suntem plictisiţi şi obosiţi de politici structurale şi de reforme structurale. Dar cine le-a făcut are creştere economică. Germania, spre exemplu, care timp de 20 ani n-a crescut salariul real. Şi acuma se ceartă cu Grecia, care de când a intrat în zona euro, a dublat salariul real. Care are dreptate? Sunt nemţii nişte teutoni? Or fi, dar faci reforme structurale, beneficiezi de creşteri economice. Noi, la Consiliul de Administraţie la bancă, când facem comunicate, zicem: «Măi, nu mai treceţi aia cu reformele structurale, că am înnebunit populaţia... nu ne mai crede... iar o frecăm!»“

Despre soluţie, Isărescu a exemplificat: „Trebuie discutat cu oamenii de afaceri corect. A venit madam... şefa Fondului Monetar Internaţional pentru o întâlnire cu oamenii de afaceri, care erau selecţionaţi, mai serioşi aşa, cu afaceri sănătoase. I-am întrebat ce vor şi ei au cerut: «Stabilitate economică, financiară, politică. Stabilitate, stabilitate şi munc㻓.

Forumul-dezbatere Academica BNR 2013 este un proiect educaţional derulat de Banca Naţională a României, care îşi propune să consolideze dialogul dintre banca centrală, mediul economic instituţional şi comunitatea academică. Participarea universităţilor-partenere creşte de la an la an. La ediţia de la Constanţa au fost prezenţi şi Remus Pricopie - ministrul Educaţiei Naţionale, Mihnea Costoiu – ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Sorin Câmpeanu – preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.

Vă mai recomandăm

Ponta: „Eu mă sfătuiesc de obicei cu trei foşti prim-miniştri: Isărescu, Năstase şi Tăriceanu“

VIDEO BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013 la 3,1%

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite