Petarde de mii de lei, confiscate de oamenii legii. Când permite legea folosirea materialelor pirotehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 9.000 de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţiştii clujeni în urma unui control. Comercializarea de petarde şi alte obiecte pirotehnice fără acte în regulă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În urma unor controale efectuate în cadrul acţiunii naţionale numite „Foc de artificii”, poliţiştii din judeţul Cluj au confiscat circa 9.000 de articole pirotehnice.

Marţi, 27 decembrie, cei de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IPJ Cluj au depistat 7 persoane care deţineau şi comercializau, fără drept, articole pirotehnice pe raza oraşului Huedin. 4 femei şi 3 bărbaţi, din Huedin şi comuna sălăjeană Fildu de Jos vindeau în centrul Clujului articole pirotehnice. Asupra lor s-au găsit 6.402 de articole pirotehnice care au fost confiscate.

În aceeaşi zi, aproape de miezul nopţii, poliţiştii din comuna Floreşti au prins un bărbat, din Turda, care comercializa petarde. Poliţiştii au descoperit că acesta vindea petarde şi în alte locuri decât cele autorizate. S-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 500 de lei şi s-a dispus confiscarea celor 2469 de articole pirotehnice.

Situaţii asemănătoare s-a identificat şi în Huedin şi Câmpia Turzii. 

image

Petarde confiscate FOTO IPJ Cluj

„Poliţiştii reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului“, avertizează poliţiştii.

Potrivit acestora, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Când nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice:

  • între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Legea permite organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 2 şi 3 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al ISU şi al IPJ. E bine de ştiut că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Mai puteţi citi:

„Jaful” turiştilor de Sărbători. Revolta unui agent de turism: „Nu e normal ca pensiunile şi hotelierii să tripleze preţurile de Crăciun şi de Revelion”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite