Femeile din spatele dictatorilor. De la Hitler la Ceauşescu şi de la Kim Jong-un la Bashar al-Assad
0Femeile din spatele dictatorilor s-au bucurat dintotdeauna de importante privilegii, la fel ca reginele sau prinţesele din Evul Mediu. Conceptul de cuplu dictatorial este binecunoscut şi în România, ţară care a fost condusă timp de peste 20 de ani de Nicolae şi Elena Ceauşescu.
Cei mai mulţi dintre istoricii şi scriitorii care s-au aplecat asupra biografiei lui Adolf Hitler au studiat ca un capitol aparte din viaţa dictatorului - relaţia sa cu Eva Braun. Scriitoarea germană Heike B. Görtemaker a publicat lucrarea „Eva Braun: Viaţa cu Hitler”.
Conform celor scrise de Görtemaker, Hitler şi Eva Braun s-ar fi cunoscut în 1927, iar începând din 1929 s-au întâlnit frecvent, dar au devenit iubiţi abia trei ani mai târziu. Înainte de a se îndrăgosti de Braun, liderul nazist a avut o relaţie cu nepoata acesteia, Angela Raubal. Angela s-ar fi sinucis în 1931, dar condiţiile în care aceasta a murit nu au fost clarificate niciodată.
Stalin, o viaţă zbuciumată
Nici viaţa privata a lui Iosif Vissarionovici Stalin n-a fost lipsită de episoade controversate, care le-au reţinut atenţia istoricilor. Stalin s-a căsătorit prima dată cu o tânără georgiană, Katerina Svanidze, în 1903. S-a spus că a fost singura femeie care s-ar fi bucurat de afecţiunea dictatorului, iar moartea ei l-ar fi bulversat pe acesta. Katerina (foto, jos) s-a îmbolnăvit şi a murit în 1907 de tuberculoză, nu înainte de a concepe un băiat cu Stalin, botezat Iakov.
Katerina Svanidze a fost marea iubire a dictatorului Iosif Vissarionovici Stalin. FOTO: commons.wikimedia.org
Stalin s-a recăsătorit în 1919 cu Nadejda Allilueva, cu care a avut doi copii, Svetlana şi Vasili. Autorii biografiei lui Stalin au căzut de acord că relaţia dintre acesta şi Nadejda n-a fost grozavă şi că certurile erau la ordinea zilei. O parte dintre aceste informaţii se bazează pe mărturia uneia dintre prietenele Nadejdei, Polina Molotov, care a relatat că problemele s-au ţinut scai de cei doi. În 1933, soţia lui Stalin a murit în condiţii suspecte, fiind găsită fără suflare în camera ei, cu un pistol alături. Deşi legiştii s-au grăbit să confirme că a fost vorba despre un act sinucigaş, au existat şi voci din afara URSS care au ridicat problema unei crime comisă de Stalin sau la ordinele sale.
Nicolae şi Elena Ceauşescu, un cuplu pentru România socialistă
Nicolae şi Elena Ceauşescu au condus România din 1967 până în 1989, timp în care au dus economia ţării pe marginea prăpastiei. Reputatul jurnalist italian Enzo Bettiza a realizat mai multe interviuri cu Nicolae Ceauşescu. Decedat în 2017, la vârsta de 90 de ani, Bettiza a scris în urmă cu câţiva ani, în publicaţia „La Stampa”, o cronică a întâlnirilor sale cu dictatorul român pe care l-a numit „Vampirul de pe planeta roşie”. Italianul a descris pe larg prima întâlnire avută cu Elena Ceauşescu, despre care spunea că era adevărata stăpână a României.
Întâlnirea din 1971 dintre Ceauşescu şi Enzo Bettiza FOTO: Fototeca.iccrr.ro/ Cota: 87/1971
„Dintr-odată s-a deschis o uşiţă laterală. A intrat, pe vârful picioarelor, o femeie de circa cincizeci de ani, cu părul de un blond-argintiu pieptănat în formă de tort nupţial deasupra unui craniu mic, colţuros, aproape ascuţit. Chipul părea împietrit, inexpresiv, cu un ceva de neterminat şi de fetal în fizionomia vagă. Purta un pretenţios taior Chanel care nu reuşea să-i îndepărteze aerul de învăţătoare de şcoală elementară. S-a aşezat pe un fotoliu aflat la distanţă, a rămas acolo împietrită circa un sfert de oră, a ascultat cu atenţie întrebările şi răspunsurile interviului. Deodată, în aceeaşi tăcere în care intrase, a dispărut mută şi fără a saluta. Mai târziu, m-au informat că întrevăzusem infirmiera bolnavului şi adevărata stăpână a României: inginerul chimist Elena Ceauşescu.”
Partenera lui Kim Jong-un
Kim Jong-un a ajuns la putere în 2011, urmându-i tatălui său, Kim Jong-il, care a condus cu mână de fier Coreea de Nord între anii 1994 şi 2011.
Într-o primă fază, tânărul dictator a evitat să iasă în public alături de partenera sa, Ri Sol-ju, iar presa controlată de Partidul Comunist a păstrat tăcerea până în 2012, când s-a scris pentru prima dată despre soţia acestuia. În schimb, informaţiile despre cea numită şi „Kate Middleton a Coreei” sunt foarte puţine şi contradictorii. Se ştie doar Ri Sol-ju provine dintr-o familie respectată din Coreea de Nord şi că ar forma un cuplu cu Kim Jong-un încă din 2009.
Prima doamna a Siriei
Bashar al-Assad a transformat Siria într-un câmp de război sfâşiat de conflicte interminabile. Aflat în conflict cu SUA şi aliaţii săi principali, Marea Britanie şi Franţa, preşedintele Siriei şi-a cunoscut soţia chiar la Londra, unde a studiat Medicina.
Asma al-Assad, soţia lui Bashar al-Assad, este din Londra şi a fost angajata J.P. Morgan.
O viaţă în lux într-o ţară aflată pe culmile disperării
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a reuşit contraperformanţa de a-şi duce ţara în pragul colapsului, deşi statul sud-american dispune de un potenţial şi de resurse remarcabile.
Cilia Flores (în centru) a fost mereu în primele linii şi l-a susţinut pe fostul preşedinte Hugo Chavez (foto, dreapta). Acum e prima doamnă a Venezuelei. FOTO: commons.wikimedia.org
Nicolas Maduro trăieşte alături de Cilia Flores, pe care a cunoscut-o în urmă cu 22 de ani prin intermediul fostului său prieten, Hugo Chavez. Nicolas Maduro a ajuns la putere după moartea lui Chavez, în 2013, iar Cilia a devenit prima doamnă a ţării. Despre soţia lui Maduro se ştie că este de profesie avocat şi că era unul dintre oamenii de încredere ai fostului preşedinte.