Dietele ayurvedice, comorile Indiei descoperite de occidentali abia după 6.000 de ani. „Modelează trupul şi înnobilează spiritul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechile texte indiene afirmă că dietele ayurvedice combinate cu dansurile reprezintă cheia pentru a avea un corp armonios şi un spirit puternic. FOTO: flickr.com
Vechile texte indiene afirmă că dietele ayurvedice combinate cu dansurile reprezintă cheia pentru a avea un corp armonios şi un spirit puternic. FOTO: flickr.com

Dietele ayurvedice au fost inspirate din Ayurveda, cel mai vechi sistem medical din lume, fondat în urmă cu mai bine de 6.000 de ani. Numeroşi medici, nutriţionişti şi dieteticieni din Occident au descoperit şi s-au inspirat din acest sistem vast, care a început să devină din ce în ce mai popular în ţări ca SUA, Canada, Olanda şi Franţa.

Majoritatea dietelor de tip Ayurveda se bazează pe fructe, legume, mirodenii şi lactate. Cu toate că o bună parte din populaţia Indiei nu obişnuia să consume carne, există şi sfaturi şi vechi reţete care li se adresează celor care se bazează pe o alimentaţie din care nu lipsesc produsele de origine animală. 

Originile Ayurveda se regăsesc în vechiul şi vastul sistem de cunoştinţe medicale dobândite de indieni încă din mileniul IV î.Hr. Istoriografii sunt de acord că populaţiile stabilite în perioada respectivă în subcontinentul situat în sudul Asiei deţineau importante cunoştinţe medicale. Nu întâmplător anumiţi cercetători au comparat cunoştinţele indienilor în domeniu cu cele ale chinezilor.

Cele trei Doshas-uri

Medicina ayurvedică din textele sacre ale Vedelor, care au fost datate cu aproximaţie între anii 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr., porneşte de la ideea că la baza creaţiei s-ar afla cele cinci elemente principale: eterul, aerul, focul, apa şi pământul. Mai departe, filosofia şi medicina hindusă consideră că aceste elemente primordiale se regăsesc şi în interiorul fiinţei umane. În cadrul sistemului ayurvedic, cele cinci elemente au fost grupate în trei forţe vitale fundamentale. Acestea sunt cele trei Dosha-uri, Vata (eter şi aer), Pitta (foc şi apă) şi Kapha (pământ şi apă), iar luate împreună formează tridosha. Toate funcţiile biologice şi fiziologice, precum şi spiritul şi mintea omului sunt reglate şi echilibrate de aceste Dosha. 

Recomandările doctorului Shaun Matthews

Printre adepţii acestui sistem se numără şi doctorul australian Shaun Matthews de la Centrul Wellness Ayurvedic Bondi. „Vechile texte sacre spun că dietele ayurvedice modelează trupul şi înnobilează spiritul şi nu uită să recomande mişcarea şi practicarea dansurilor devoţionale. Descifrarea tipului predominant de elemente în fiecare persoană este cheia pentru menţinerea sănătăţii corpului şi a minţii. Hinduşii susţin că orice organism viu conţine proporţii diferite ale fiecărui dosha, în general una sau două fiind predominante. Şi cred cu tărie că au dreptate”, consideră Matthews.

Acesta spune că atunci când în organismul uman predomină Vata, individul este hipersensibil la frig şi are o constituţie predominant osoasă.  De asemenea, există o predispoziţie către stările de oboseală cronică şi spre insomnii. Se recomandă în special alimente picate şi mirodenii care, spun hinduşii, amplifică focul digestiv. În acest caz mai sunt indicate supele calde, legumele şi cerealele preparate, dar şi laptele cald. Pe lista alimentelor nerecomandate se regăsesc printre altele ardeii, roşiile, vinetele sau varza. 

Alimente recomandate în funcţie de Doshas-ul predominant

Atunci când predomină Dosha-ul Kapha, există o predispoziţie către o conformaţie robustă, cu umeri puternici şi şolduri late. Acestor persoane li se recomandă reducerea grăsimilor şi a prăjelilor şi consumul moderat de dulciuri şi alimente sărate. La fel ca în cazul în care predomină vata, sunt indicate alimente picante care stimulează digestia. Potrivit lui Shaun Matthews, persoanele care au un exces de Kapha sunt predispuse la obezitatea. 

Lucrurile stau diferit pentru cei la care este predominat elementul Pitta, a mai adăugat medicul australian. ”Majoritatea sunt persoane ambiţioase, cu o putere mentală deosebită, dar de multe ori sunt şi foarte nervoase”, a punctat Matthews. Aceştia au de regulă o constituţie atletică şi li se recomandă consumul de legume, fructe şi lactate degresate. De evitat ar fi alimentele picante precum şi fructele şi legumele acre şi acide. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite