ATIPICI Protestatari de Cluj: milionara şi universitarul
0O milionară cere în stradă demisia Preşedintelui şi a Guvernului Boc, iar un profesor universitar de la Babeş-Bolyai anunţă în direct, la TVR, că returnează Preşedinţiei Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de ofiţer.
Aparent diferiţi, cei doi protestatari de la Cluj, Alice Rotta şi Michael Shafir au multe lucruri în comun, de la convingeri până la profilul moral. Gesturile lor arată că există şi un alt gen de protest, în afara celui proletar, bazat pe zgomot şi mulţime. Au aceste proteste atipice un impact mai mare? „Adevărul de Seară” a stat de vorbă în acest sens cu psihologul Daniel David.
„Creatori de valori“
„Protestul celor doi ar putea avea impact, dar nu unul cantitativ, ci unul calitativ, adică nu impresionează marea masă ci mai degrabă oameni din aceeaşi categorie socială, intelectuali şi persoane lipsite de griji materiale imediate“, crede psihologul Daniel David, şeful catedrei de Psihologie de la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Explicaţia: la noi, oamenii cu acest statut nu prea fac asemenea gesturi. „În România există oameni culţi, dar care n-au suficient curaj pentru a protesta şi oameni curajoşi care n-au suficientă cultură pentru un protest de impact“, spune David. Psihologul precizează că oamenii de talia profesorului Shafir, pe care-l cunoaşte de ani buni, au un alt profil decât intelectualul obişnuit, pentru că ei „nu doar respectă valorile, ci participă la crearea lor; nu se mărginesc să fie actori pasivi, ci veghează ca democraţia să fie respectată“.
Oameni diferiţi, acelaşi mesaj
Deşi au ales modalităţi diferite de manifestare, atât Alice Rotta (64 de ani) cât şi Michael Shafir (67 de ani) sunt convinşi că democraţia este în pericol, în România: Rotta spune că „imixtiunea Preşedintelui în treburile Executivului este evidentă şi periculoasă“, iar Shafir susţine că „noua Lege a Învăţământului desfiinţează autonomia universitară şi politizează învăţământul“.
Cei doi clujeni nu sunt la primele gesturi de revoltă împotriva sistemului: Rotta a ieşit în stradă în 1989, pozele făcute atunci de soţul ei, Răzvan, intrând în istorie; iar Michael Shafir a lucrat peste 20 de ani la Radio Europa Liberă ca documentarist, după ce a emigrat în 1961 în Israel, jurând că nu se mai întoarce în România comunistă.
Proteste cu continuare
Alice Rotta şi Michael Shafir au luat singuri decizia de a protesta, convinşi fiind de puterea exemplului personal. Rotta l-a anunţat pe soţul său cu doar o seară înainte că urmează să iasă în stradă, iar Shafir nici măcar nu i-a spus soţiei ce va anunţa la tv. Şi amândoi sunt decişi să-şi continue protestul. „Am să fac toate gesturile pe care le găsesc utile, dar fără a încălca legea“, spune Michael Shafir. Cât despre Alice Rotta, ea a decis să organizeze azi, de la ora 15.00, un marş al tăcerii pe Bulevardul Eroilor, la care i-a invitat pe toţi clujenii ce-i aprobă demersul.