România autentică, promovată de Etnotique. Ritual de încristare a ouălor de Paşte, mândria satului Cuciulata
0Specialişti în fotografie, etnografi şi marketing bat ţara în lung şi-n lat pentru a scoate la lumină obiceiuri de pe vremea bunicii, pentru a reînvia tradiţiile româneşti autentice. Tinerii promovează această zestre naţională pe o platformă online, specializată în organizarea de evenimente tradiţionale. Înainte de Paşte, echipa Etnotique a călătorit în inima Braşovului unde se încristează ouăle de Paşte.
“Călătorim, descoperim şi promovăm cât putem”, acesta este motto-ul echipei de tineri ambiţioşi care a pus pe picioare proiectul Etnotique, o platformă online prin care aceştia doresc saăvalorifice adevăratele valori tradiţionale ale României.
„Proiectul nostru a luat naştere pentru a promova valoriile tradiţionale şi oamenii care aduc în actualitate viaţa satului. Încercăm să facem acest lucru cât mai bine, iar în satul Cuciulata, din judeţul Braşov, am găsit personaje de poveste care transmit mai departe tradiţia încondeiatului ouălor înainte de sfintele sărbători de Paşte. Tineri, vârstnici, dar şi copii păstrează şi transmit din generaţie în generaţie acest obicei sfânt”, explică Alexandra Negrilă, de 27 de ani, iniţiatoarea proiectului Etnotique.
Pregătiri de sărbătoare
Pentru a păstra vii obiceiurile satului românesc, tinerii de la Etnotique au mers la Braşov, au filmat şi fotografiat momentele unice de împodobire a ouălor de Paşte, ritual în care femeile dau dovadă nu numai de talent, ci şi de precizie.
“Am realizat un material deosebit în casa memorială Aron Pumnul, din satul Cuciulata-Hoghiz, casă ce adăposteşte un muzeu cu 3secţii(etnografie/istorie/personalităţi locale). Ne-au ajutat foarte mult în acest demers de promovare parohia şi Bianca Stroe, o tânără localnică ce duce mai departe tradiţiile din sat, inclusiv încondeiatul. Începând cu săptămâna mare, în special în joi şi vineri, femeile din sat încristesc şi înroşesc ouă. Bătrânii spuneau :,, Dacă încristiţi şi înroşiţi ouăle în Vinerea Mare, nu se vor strica tot anul”.
Astfel, echipa de la Etnotique a aflat pas cu pas şi transmite mai departe, prin intermediul site-ului, paşii necesari încondeierii ouălor de Paşte. “Această traditie s-a păstrat vie şi simbolizeaza mândria satului, iar ritualul de încondeiere este deosebit, necesită nu numai răbdare, ci şi dăruire, talent şi credinţă. De talent nu se duce lipsă, ţinând cont că tinerii din sat păstrează şi duc mai departe această tradiţie. De altfel, aici, la Cuciulata, tradiţiile au învins timpul şi oferă locului un aer aparte”, spune tânăra.
Iată tehnica de încondeiera păstrată în satul Cuciulata:
Pentru încondeiatul ouălor se foloseşte metoda „scrierii” cu un instrument special, numit condei, şi ceară de albine călduţă (neapărat ceară din stup ). Condeiul este un beţigas cu capăt de cupru, prin care se trece un fir de păr din cal. Ouăle se spală bine, de obicei se aleg cele mai albe sau ouăle se raţă.
Pe oul fiert se încristează (cum spun femeile din sat), desene transmise din strămoşi, precum: broasca, fierul de plug, căpăstrul, coada rândunicii, calea rătăcită, frunza de stejar, cuibul de rândunică , vioara, cuibul de viespi etc.
După conturarea modelelor, oul se scufundă în vopsea roşie obţinută pe cale naturală din frunze de ceapa şi coji de nucă. Când ceara începe să se ridice şi ouăle prind culoare sunt scoase cu ajutorul unei linguri de lemn şi şterse cu slănină pentru luciu.
Gamă largă de servicii
Echipa de la Etnotique, pasionată de tradiţiile româneşti veritabile, se dezvoltă pe mai multe planuri pentru extinderea gamei de servicii oferite publicului: turism, publicitate, organizare de evenimente, vânzări şi cultural. “Până în momentul de faţă, toate încasările s-au dus în promovarea portului popular şi a tradiţiilor şi în dezvoltarea afacerii", explică tânăra.
Vă recomandăm şi:
Afacere pe net: cum a reuşit o tânără să strângă o comoară vintage în magazinul online