UPDATE Şeful Gărzii de Mediu a fost arestat. Vasile Gîdea şi un poliţist de la Fraude, anchetaţi pentru o şpagă de 140.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Gărzii de Mediu Călăraşi, Vasile Gîdea, reţinut pentru 24 de ore FOTO:I.S.
Şeful Gărzii de Mediu Călăraşi, Vasile Gîdea, reţinut pentru 24 de ore FOTO:I.S.

Comisarul-şef Vasile Gîdea, şeful Gărzii de Mediu are probleme cu legea. El a fost reţinut, alături de un poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru fapte de corupţie. Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii au început urmărirea penală pe numele celor doi şi i-au reţinut pentru 24 de ore.

UPDATE. Şeful Gărzii de Mediu, Vasile Gîdea, acuzat că ar fi ajutat un ofiţer de poliţie care ar fi cerut 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme ca să intervină pentru soluţionarea favorabilă a unui litigiu cu APIA, a fost arestat, potrivit unei decizii luate vineri de Curtea de Apel Bucureşti.

Alături de Vasile Gîdea, comisar şef al Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi la dare de mită, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile şi Stelică Tănase, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Călăraşi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, cercetat pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

IPJ dezaprobă comportamentul poliţistului

UPDATE Colegii poliţistului anchetat de DNA dezaprobă comportamentul său şi se delimitează de orice acţiun e a sa. IPJ Călăraşi a transmis un comunicat de presă în care se notează: "Referitor la reţinerea de către Direcţia Naţională Anticorupţie a ofiţerului din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor Călăraşi, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi subliniază că dezaprobă, în mod ferm, astfel de comportamente şi nu tolerează asemenea atitudini, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt manifestate de cei învestiţi cu aplicarea legii. Indiferent de măsurile care vor fi luate de instanţă în acest caz, apreciem că nimeni nu este mai presus de lege şi orice deviere de acest gen trebuie sancţionată corespunzător!


Ofiţerul care a cerut mita

Anchetatorii spun că în perioada august-septembrie 2013, Stelică Tănase, ofiţer la Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol. Bărbatul care l-a şi denunţat de poliţist a plătit în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro. Omul legii a promis în schimbul banilor că intervine pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi pentru a favoriza grupul de firme respectiv.

Subvenţie încasată ilegal

Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, spun anchetatorii, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, urmau să fie eliberate trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului.

În acestea se menţiona că firma nu are debite, astfel încâtsă obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul lui Vasile Gîdea. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase , Gîdea, persoana intermediară şi directorul executiv adjunct al APIA Călăraşi.

Suveica banilor

În aceeaşi perioadă, Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise, au anunţat procurorii DNA.

Vă recomandăm şi:

Un poliţist şi un medic narcolog reţinuţi cu mită

VIDEO Europarlamentarul Adrian Severin, trimis în judecată pentru luare de mită: „Ştiu că am un deşert de traversat, istoria mă va absolvi“

UPDATE Şeful Finanţelor Ilfov va sta 29 de zile după gratii pentru luare de mită

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite