Gheorghe Boţan, unicul medic nefrolog din judeţul Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialist în transplanturi renale la Chişinău, unde a efectuat cu succes zeci de operaţii, dr. Gheorghe Boţan a ales să vină la Călăraşi să trateze bolnavi. Medicul Gheorghe Boţan a venit în oraşul de pe malul Borcei la 17 aprilie 1999, iar în cei 11 ani petrecuţi aici nu s-a gândit nicio clipă să se întoarcă acasă, în Republica Moldova.

Medicina, vis din copilărie

Pasiunea pentru munca sa, pentru oamenii pe care îi tratează, dar şi ambiţia l-au făcut să muncească aproape non-stop şi să treacă de multe bariere, mai ales de mentalitatea persoanelor cu care a intrat în contact. A ştiut întotdeauna că, dacă a ales acest drum în viaţă, trebuie să fie profesionist.
A intrat la Facultatea de Medicină din Chişinău în anul 1973, după ce a trecut cu brio examenul la care exista o concurenţă acerbă: 27 de candidaţi pe un singur loc. „Am ştiut din copilărie că voi deveni medic, în ciuda dorinţei întregii familii, care mă vedea judecător sau procuror. Chiar în ziua în care urma să susţin examenul, mi-am schimbat opţiunea, de la Drept, la Medicină“, povesteşte dr. Boţan.

Specializări la Moscova

De-a lungul întregii cariere, nu a avut deloc regretul că a ales să salveze vieţi. Doar mărturiseşte cu amărăciune că în România încă nu există un sistem pus la punct de prelevare a organelor.

„În Republica Moldova există, de exemplu, 12 astfel de centre, iar aici nu se face nimic în acest sens, deşi este mare nevoie“, a precizat dr. Boţan.

Modest din fire, medicul care a efectuat specializări la Moscova pentru tehnica de transplant renal recunoaşte că a avut de trecut piedici încă de la sosirea în ţara noastră. Deşi avea o experienţă de 20 de ani în chirurgie, a fost obligat să dea din nou examene, să susţină o serie de lucrări pentru a putea obţine un post la Călăraşi.

Mai mult decât atât, i s-a sugerat chiar să efectueze stagiul de rezidenţiat, chiar dacă legea prevedea clar că diploma din Republica Moldova este recunoscută în România. A făcut o specializare de un an şi jumătate în dializă, după care a fost lăsat să dea examenul pentru a deveni specialist nefrolog, singurul din judeţul Călăraşi.

În natură, departe de haos

Când nu munceşte pentru pacienţii săi la o clinică privată de dializă sau la cabinetul din Policlinica 2, Gheorghe Boţan preferă să se relaxeze la partide de pescuit, cât mai departe de haosul cotidian.

„De fiecare dată aleg zonele liniştite, îmi place singurătatea, ador să fiu doar eu şi natura. De obicei, merg pe Dunăre, la 30 de kilometri de oraş“, mărturiseşte medicul.


Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a ziarului Adevarul de Seară Călăraşi!

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite