Macrou cu paraziţi, în două magazine din Mărăcineni

Macrou cu paraziţi, în două magazine din Mărăcineni

Insoectorii DSVSA au confiscat cantitatea de peşte infestat                                         FOTO: Adevărul.ro

Inspectorii DSVSA Buzău au descoperit, zilele trecute, în două magazine din localitatea Mărăcineni, aproximativ 49 de kilograme de macrou infestat cu parazitul Anisakis. Alerta s-a declanşat ieri când autorităţile sanitar-veterinare din mai multe judeţe au fost avertizate să trimită echipe de control în unităţile în care a fost distribuit peşte din lotul suspect de 60 de tone.


O parte din cantitatea ajunsă la cele două magazine a fost însă vândută. Autorităţile refuză să spună cât, dar dau asigurări că nu există niciun pericol. Asta pentru că larvele parazitului au fost găsite la nivelul măruntaielor peştelui, care oricum nu se consumă. Autorităţile sanitar-veterinare exclud orice risc de îmbolnăvire, mai ales că peştele era congelat, iar la temperaturi scăzute sau foarte mari, parazitul este anihilat. 

Parazitul Anisakis provoacă o boală care se manifestă prin dureri abdominale puternice şi iritaţii asemănătoare unor alergii. Boala se declanşează atunci când omul mănâncă peşte infestat. Astfel larva ajunge în stomac sau intestin şi se cuibăreşte în peretele acestora.  Dacă boala nu este tratată, ea declanşează ocluzia intestinală prin apariţia unei tumori care înglobează larva. 
citeste totul despre: