Copacii, pericol de moarte pentru bucureşteni
0Zone precum Drumul Taberei, Bulevardul Basarabia sau Dimitrie Pompeiu se numără printre cele mai riscante din Bucureşti, în privinţa copacilor netoaletaţi care pot face victime la o furtună.
Copacii bătrâni şi uscaţi sunt un adevărat pericol pentru bucureşteni. O dovedesc accidentele din ultimii ani, care s-au soldat cu zeci de persoane rănite, sau mai grav cu decese. O astfel de tragedie este cea a unor elevi, din martie 2006, care se îndreptau spre Liceul Decebal din sectorul 3. Un plop de peste 35 de metri s-a prăbuşit peste ei, iar unul dintre elevi a intrat în stop cardio respirator şi nu a mai putut fi salvat. De asemenea, un alt bucureştean a murit, în iulie 2007, strivit de un copac smuls de vânt în cartierul Floreasca. Accidentele care nu se soldează cu morţi, ci cu răniţi sunt însă şi mai numeroase. „Anul trecut, în urma unei furtuni, o creangă a unui copac, mică, spre norocul meu, mi-a căzut în cap. Am avut o umflătură destul de urâtă câteva zile”, a spus Simona, care locuieşte în cartierul Ghencea.
Cabluri distruse odată cu toaletarea
Exemple similare şi în sectorul 2 al Capitalei pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu sau în Colentina, Doamna Ghica, dar şi în zona Panduri şi Bulevardul Libertăţii din sectorul 5 al Capitalei, unde copacii nu au mai fost toaletaţi de mult timp. ,,Crengile acestor copaci pot oricând să cadă peste oameni, la o furtună. De ani buni sunt în această situaţie”, s-a plâns Ion Popescu, un pensionar din Bucureşti. O altă situaţie este cea de pe Strada Popa Tatu din sectorul 1 al Capitalei. Deşi unii dintre copaci au fost toaletaţi, cei din capetele străzii sunt periculoşi din cauza crengilor stufoase. „E jale cu plopii şi teii de aici! Aproape că prin unele zone ating cu antena maşinii crengile arborilor, în această zonă”, a spus taximetristul Ştefan Chiriţă. Pe străzile Londra şi Paris, firmele angajate de ADP sector 1 au toaletat copacii. „Au fost multe sesizări de la oameni în legătură cu arborii care au căzut peste maşini”, a explicat angajatul firmei care se ocupa de toaletarea acestora. Aici însă unii dintre pomi au fost tăiaţi odată cu cablurile care se aflau încurcate în arbori. „Nu-i problemă, că oricum urmează să fie îngropate”, a explicat angajatul.
Maşini distruse copaci
Furtuna din urmă cu două săptămâni a lăsat ravagii în urma sa. Mai mulţi pomi din Capitală au căzut peste maşini. Pe Bulevardul Basarabia, doi copaci s-au rupt din cauza vântului şi au avariat o Dacia Logan, Un Opel Astra şi o autospecială. Alte incidente similare au avut loc pe Bulevardul Nicolae Grigorescu, unde un copac a blocat circulaţia timp de câteva ore. Copacii netoaletaţi au creat probleme şi în sectorul şase. Pe Bulevardul Timişoara un copac a căzut peste trei autoturisme, un Chevrolet Aveo, o Skoda Octavia şi un Daewoo Matiz, iar pe Strada Ţibleşului un plop s-a prăbuşit peste acoperişul Centrului pentru Protecţia Copilului, fără a provoca însă pagube materiale, conform Biroului de Presă al Primăriei de sector.
Din păcate, de cele mai multe ori, autorităţile iau măsuri doar atunci când copacii sunt deja la pământ. Astfel, alertaţi de sesizările oamenilor cu privire la copacii prăbuşiţi şi de campania „Adevărul de Seară” , responsabilii Administraţiei Publice a Sectorului şase au trimis imediat după furtună echipe pe teren pentru a se ocupa de defrişarea copacilor căzuţi, în zone din Drumul Taberei, precum Bulevardul 1 Mai, Strada Braşov, Bulevardul Timişoara sau Vasile Milea.
Ce spun bucureştenii:
„În zona Popa Tatu sunt copaci care ar trebui tăiaţi, nu doar toaletaţi, pentru că sunt foarte bătrâni”
Vasile Radu, pensionar
„E periculos acest copac de pe Strada Sibiu, la un vânt puternic poate să cadă”
Cătălin, student
Citiţi mâine, în „Adevărul de Seară”: Ce măsuri iau autorităţile ca să nu se prăbuşească pomii!