Bucureștenii sunt cei mai mari consumatori de etnobotanice din România
0Un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) arată că prevalenţa consumului de plante etnobotanice, la nivel naţional, este de aproape 2% de-a lungul vieţii, acest tip de substanţe fiind consumat în toate regiunile ţării, pe primul loc fiind regiunea Bucureşti - Ilfov.
„Substanţele comercializate sub numele de «droguri legale» sau «plante etnobotanice» se consumă în toate regiunile ţării. Pe primul loc se situează regiunea Bucureşti - Ilfov (6 %), urmată de regiunea Sud (2,5 %), Centru (1,6%), Vest (1,5 %), Nord Est (1,4%), Sud Wst (1,4%), Sud Vest (0,9%) şi Nord Vest (0,7%)", a declarat, astăzi, directorul ANA, Sorin Oprea, citat de Mediafax.
El a adăugat că în Bucureşti, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani consumă mai multe astfel de substanțe decât cei din categoriile 15 - 24 de ani şi 25 - 34 de ani şi 35 - 44 de ani.
Respondenţii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani au declarat că au consumat "droguri legale" în ultimele 30 de zile, în proporţie de 7,1 %, comparativ cu 3,4% din grupa de vârstă 25 - 34 de ani.
El a atras atenţia că aşa numitele plante etnobotanice sunt de fapt substanţe chimice, produse în laborator, şi nu au nicio legătură cu plantele, deşi în mentalul colectiv s-a indus ideea că nu provoacă probleme.
ANA a lansat, astăzi, şi prima campanie la nivel naţional pentru prevenirea consumului de subtanţe etnobotanice.
Campania "Absentul" se va derula până la sfârşitul anului şi vizează sensibilizarea şi conştientizarea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani privind pericolele la care se supun prin consumul de etnobotanice.