Aeroportul Otopeni, îngheţat de vulcanul care a erupt
045 de zboruri bucureştene înspre şi dinspre vestul şi nord-vestul Europei au fost anulate din cauza restricţiilor impuse de erupţia unui vulcan din Islanda. Cele mai afectate rute sunt cele spre Paris, Amsterdam, Bruxelles şi Frankfurt. Potrivit administraţiei aeroportului Otopeni aceste restricţii afectează aproximativ 1.500 de pasageri ai companiilor Tarom, KLM, Air France, Lufthansa, Lot şi British Airways.
Nervi, disperare, oboseală şi deznădejde. Asta era atmosfera azi-dimineaţă în sala de aştepatre a celui mai mare aeroport din ţară, „Henri Coandă“. Aproximativ 200 de persoane au rămas blocate încă de ieri aici pentru că nu au fost anunţaţi din timp că li s-au anulat zborurile.
„Trebuia să plec azi-dimineaţă la 7.20 spre Bruxelles. Am înţeles că este închis aeroportul din Bruxelles. Noi nici măcar nu am fost anunţaţi. Aş vrea să plec cu altă companie măcar. Am noroc că am rude în Bucureşti!“, se plângea Aurelia Ranga, din Constanţa, pasager al companiei Tarom.
Călătorii vor fi redistribuiţi către alte companii aeriene care au mai curând curse către destinaţiile anulate azi-dimineaţă, însă nu poate fi vorba despre achitarea costurilor de cazare, motiv pentru care mulţi oameni au preferat să-şi petreacă noaptea în aeroport.
De ce este periculos norul?
Norul de cenuşă format în urma izbucnirii vulcanului reprezintă un pericol extrem pentru siguranţa traficului aerian. „Cenuşa asta vulcanică este ca o piatră de polizor, atacă motoarele, care se învârt cu 10.500 de rotaţii pe minut, duc la griparea motoarelor. În afară de asta, afectează emisia radio a aparatului de bord“, a explicat pentru „Adevărul de seară“ pilotul Paul Mitu.
Peste 21.000 de zboruri anulate
În afară de Bucureşti, alte 5 zboruri au mai fost anulate astăzi în România din cauza norului de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda – 3 în Cluj şi câte unul în Timişoara şi Sibiu.
Norul va continua să perturbe traficul aerian european „cel puţin în următoarele 24 de ore“, a anunţat azi - dimineaţă Organizaţia pentru Securitatea Navigaţiei Europene (Eurocontrol), citată de BBC. Marea Britanie şi Franţa au decis să nu deschidă aeroporturile nici azi, decât pentru zborurile de urgenţă.
Norul de cenuşă, care se deplasează spre sud şi sud-est, a determinat închiderea completă a spaţiilor aeriene din ţările baltice, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, Franţa şi Austria şi parţial a celor din Spania, Olanda, Germania şi Polonia. Până acum, peste 21.000 de zboruri au fost anulate, afectând cursele dintre Europa şi SUA, Asia, Australia şi Noua Zeelandă.
Funeraliile din Polonia, amânate
Vulcanul din Islanda a dat peste cap ţara aflată în doliu naţional, Polonia, deoarece spaţiul aerian polonez a fost închis. Astfel, funeraliile preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, care a murit în urmă cu şase zile după ce avionul s-a prăbuşit la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, ar putea fi amânate. Preşedintele trebuia să fie înmormântat duminică, alături de soţia sa.
DESPĂGUBIRE
Călătorilor care s-au trezit astăzi că le-au fost anulate cursele li se va rambursa contravaloarea călătoriei.