Oraşe dispărute din România. Victoria, un oraş artificial construit de comunişti de la zero, în câmp
0Oraşul Victoria este unul dintre oraşele dispărute din România. Nici nu a existat pe harta ţării până în 1949. Atunci a fost înfiinţat de comunişti sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roşie.
Oraşul Victoria a fost exemplul clar al modelului preluat de sovietici. Oraşul a fost construit de la zero cu destinaţia industrială. În 1956, la şapte ani de la înfiinţarea avea deja 2.700 de locuitori, iar în anii 80 populaţia s-a triplat. Acum este unul dintre oaşele dispărute din România.
În ziarul Scanteia din anul 1965, în 27 aprilie, a apărut un articol elogios la adresa noului oraş. Practic comuniştii se lăudat cu faptul că toată lumea din oraş munceşte la combinatul chimic şi că Victoria înfloreşte de la o zi la alta.
„Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întampla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenta combinatului chimic. Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru."
Încet, dar sigur spre faliment
Oralul Victoria a fost sinonim din toate punctele de vedere cu Combinatul Chimic, în jurul căruia s-a şi format comunitatea. Peste 85% dintre locuitor munceau la combinat, salariile erau bune, dar poluarea era şi ea pe măsură. În anii 90 industria chimică s-a prăbuşit şi a început şi declinul oraşului artificial. Combinatul s-a împărţit. În iulie 2002, Viromet SA, una dintre cele două companii care s-au desprins din combinatul de 4.700 de angajaţi în ianuarie 1990, a fost achizitionaţă de catre InterAgro SA. Societatea avea datorii de peste 750 de miliarde, din care cea mai mare parte la furnizorii de gaz metan, şi aproape intrase în blocaj financiar. Societatea mai avea 1200 de salariaţi. Disponibilizările au continuat şi salvarea a venit pentru moment de la o firmă americană care a înfiinţat o nouă secţie denumită Purolite. O vreme oamenii au părut fericiţi de salariile atractive. În timp însă au apărut bolile şi mirosul insuportabil în oraş. Acum firmele sunt în faliment şi oamenii nu mai au loc de muncă.
Şi acum la Victoria este linişte, dar nu acea linişte cu care se lăudau comuniştii. Oamenii nu mai sutn la lucru ci au plecat pe capete. Tinerii au mers cu toţii să lucreze în străinătate. La recensământul din 1992 au fost număraţi 10.142 de locuitori, iar la ultimul recensâmânt populaţia ajunsese la 7.310 locuitori. Putem spune că oraşul a dispărut din România.
Oraşul trebuie să se reinventeze
Pentru ca oraşul să poată supravieţui trebuie să se reinveteze, să încerce să trăiască din agricultură sau turism. Victoria este aşezat la poalele munţilor Făgăraş. Se poate ajunge uşor la Vârfurile Negoiu şi Moldoveanu, iar peisajul este unul spetaculos. Terenuri agricole sunt şi ele destule. Atragerea turiştilor cu activităţi sportive în aer liber şi tururi montane poate fi un nou început pentru Victoria.
S-a organizat acum trei ani chiar şi un concurs de idei pentru a scoate Victoria la lumină. Au fost premiate proiectele care propuneau utilizarea resurselor zonale pentru, printre altele, agricultură, piscicultură, producţia de energie/eficienţă energetică, transformarea oraşului într-un pol sportiv, dar şi convertirea fostei linii ferate industriale într-un tren montan botezat „Victoraş“. O parte dintre ele urmează să fie puse în practică.