Cauzele ciudate ale stării de oboseală. Efectul invers al cafelei

Cauzele ciudate ale stării de oboseală.
Efectul invers al cafelei

Stările de somnolenţă pot apărea în orice moment al zilei FOTO 123RF

Oboseala accentuată poate avea cauze cel puţin ciudate. Nu ne doare absolut nimic, dar am vrea să stăm tot timpul în pat. O astfel de stare trebuie să fie un semnal de alarmă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este normal ca oboseala să apară după efort sau atunci când nu dormim suficient. Apare însă uneori şi din cauze ciudate, la care nu ne-am fi gândit niciodată. „Persoanele care beau prea puţină apă, au o stare de somnolenţă mai ales vara, când temperaturile sunt ridicate şi corpul are nevoie de hidratare. Somnolenţa apare deoarece creierul se apără astfel şi ne trimite practic să dormim pentru a conserva din energie. Vara este obligatoriu să beţi un pahar cu apă la o oră, să nu aşteptaţi să apară senzaţia de sete“, spune medicul internist Florin Tudor.

Deşi cu toţii bem cafea ca să ne sară somnul, aceasta poate avea şi efectul invers. „Dacă bem cafea în exces, ne deshitratăm foarte mult, deoarece cofeina este unul dintre cele mai puternice diuretice. Vara mai ales nu trebuie să depăşiţi o cană de cafea pe zi. Dacă beţi mai multe veţi avea stări de oboseală, dar şi iritabilitate, pentru că ritmul cardiac şi tensiunea arterială cresc“, mai spune medicul.

Persoanele care ţin cure de slăbire drastice pot avea stări de somnolenţă. „Dietele severe destabilitează organismul care intră într-o stare vegetativă. Practic atunci când privăm organismul de nutrienţii necesari, el consumă din rezervele de energie, iar când acesta se termină apare o stare de somnolenţă de nu poate fi controlată. Dacă aveţi astfel de simptome este bine să întrerupeţi dieta“, mai spune specialistul.

Atenţie la bolile care dau somnolenţă

Apneea în somn este una dintre cele mai periculoase cauze ale stării de somnolenţă. „Dacă dormiţi suficient, dar vă treziţi mereu obosiţi puteţi avea apnee în somn. Practic respiraţia se opreşte câteva secunde, iar acest mecanism se poate repeta de zeci de ori într-o noapte. Creierul este dat peste cap şi ne trezim mai obosiţi decât ne-am culcat. Apneea este foarte periculoasă deoarece în timp poate duce chiar la deces“, mai spune medicul.

Starea de oboseală poate fi şi semnul unor boli au alergii. „De cele mai multe ori persoanele care au lipsă de Vitamina B şi D sau suferă de anemie au stări de somnolenţă. Dezechilibrele hormonale dau şi ele stări accentuate de oboseală. De asemenea depresia sau anumite tumori craniene pot da stări de somnolenţă. Anumite alergii alimentare, cum este de exemplu intoleranţa la lactoză, dă stări de oboseală, dacă nu ştim că o avem şi nu excludem din alimentaţie alergenii“, mai spune specialistul. 

citeste totul despre: