Transhumanţă modernă: cu 300 de oi prin Europa
0Doi ciobani din judeţul Braşov au mers 1.350 de kilometri pe jos prin Europa şi au dus o turmă de oi din România în Polonia, unde au dat mâna cu preşedintele polonez
Ideea transhumanţei care a durat 110 zile a venit de la doi fermieri din localitatea braşoveană Rotbav, fraţii George şi Silviu Căţean. Cei doi, membri ai ONG-ului „Asociaţia Transhumanţa“, au pus la punct un proiect împreună cu fundaţia poloneză Pasterstwo Transhumancyjne, reprezentată de fermierul Piotr Kohut, proiect intitulat „Transhumanţa 2013“. Dincolo de acte şi de nume de organizaţii neguvernamentale, proiectul a însemnat, de fapt, reconstituirea şi promovarea unui vechi obicei: migraţia periodică a păstorilor şi a turmelor de oi.
Unul dintre cei doi fraţi, George Căţean, s-a decis să ia cu el 300 dintre mioarele sale, dar şi pe un alt cioban, Cristian Suciu, şi să străbată Ucraina, Slovacia, Cehia şi Polonia. Căţean a fost responsabil mai ales cu stabilirea traseului şi cu mediatizarea proiectului, în timp ce Cristian Suciu a avut grijă de oi. Cei doi au fost însoţiţi, pe tot drumul, de către fermierul polonez Piotr
Kohut, dar pe parcurs li s-au adăugat şi alţi ciobani sau pasionaţi. Spre exemplu, în Ucraina l-au avut ca partener de drum pe ciobanul Vasili, iar în Cehia au fost însoţiţi de Mihau, un profesor universitar din Praga interesat de fenomenul transhumanţei.
Un pas important în realizarea proiectului a fost strângerea fondurilor. Dacă partenerul polonez a făcut rost repede de sponsorizări, în România ideea a fost privită cu reticenţă. „A fost cumplit de greu să adunăm banii necesari. Am convins că suntem serioşi doar după ce am primit sprijinul comisarului european Dacian Cioloş“, spune George Căţean.
Odată fondurile adunate, ciobanii s-au apucat de treabă şi, în 11 mai 2013, au pornit la drum. Cu toţii, însoţiţi de cele 300 de mioare şi trei câini ciobăneşti au pornit într-o călătorie care s-a încheiat zilele trecute. Oamenii au vrut să ia cu ei şi măgari, dar nu au putut deoarece în Ucraina pentru aceste animale este nevoie de un paşaport special.
Cristian Suciu şi George Căţean au ales ca totul să fie autentic şi nu au apelat la pensiuni sau la restaurante. „În România am stat la stână, iar pe tot parcusul am dormit cu cojocul pe noi, sub cerul liber, lângă oi. Am făcut în medie 10-12 kilometri pe zi şi a fost o experienţă unică“, povesteşte George Căţean.
Experienţa din Polonia a fost de departe cea mai impresionantă, mai ales că la târgul din Zakopane au dat mâna chiar cu Bronislaw Komorowski, preşedintele Poloniei. „Nu ne aşteptam să ne vorbească în română. Ne-a spus câteva cuvinte: «bună ziua», «mulţumesc» şi «la revedere». Apoi ne-a făcut şi câte un dar personal. Un tablou cu Parlamentul din Varşovia. Pentru mine a fost extrem de emoţionant“, mai spune George Căţean. „A dat mâna cu noi, ceea ce eu în viaţa mea n-am păţit! Adică să vină să dea mâna cu un cioban! Până la urmă e lucru mare! Era înconjurat de oameni care-l păzeau“, spune şi Cristian Suciu.
Ciobani primiţi ca nişte vedete
Un alt moment memorabil s-a petrecut tot în Polonia. Prefectul unei regiuni şi-a dat jos pălăria şi a îngenuncheat în faţa ciobanilor în semn de respect. Bacii români au fost impresionaţi de ospitalitatea polonezilor.
În Zakopane au fost primiţi ca nişte vedete. Tot oraşul a ieşit în stradă pentru a-i saluta. Nu s-au lovit de claxoane sau înjurii, chiar dacă cele 300 de oi au încurcat serios circulaţia în centrul oraşului. „Femeile au venit cu platouri de mâncare, iar bărbaţii cu ceva de băut. Acest lucru s-a întâmplat în fiecare sat, nu doar în unele“, adaugă Cristian Suciu.
Deşi au fost primiţi bine în toate ţările pe care le-au vizitat, au avut însă surpriza să fie trataţi cu dispreţ chiar la Braşov, în Rotbav comuna lor natală, de către un vecin. „Trebuia să stăm pe terenul lui de seara de la 8.00 până a doua zi dimineaţa la 5.00, dar nu ne-a lăsat să stăm. A spus că el a auzit doar că se trece şi a zis să ieşim afară de la el. Până la sfârşit nu am mai păţit aşa ceva. Şi el e vecin cu noi“, a mai spus Cristian Suciu. Pe drum, turma a crescut cu un membru, pentru că una dintre oi a fătat. La finalul călătoriei, ciobanii au vândut toate oile la un târg de animale din Polonia.
Foto
Proiecte de viitor
"Carpathien Youghter" este viitorul proiect al ciobanilor şi este dedicat tinerilor din mediul rural. În cadrul proiectului, 20 de polonezi, 20 de ucrainieni şi 20 de români, cu vârste între 18 şi 26 de ani, vor petrece câte o săptămână în Polonia, Ucraina şi România în schimb de experienţă, în cursul lunii iulie.
Al doilea proiect pentru 2014 este intitulat "Gustul din Carpaţi", în care organizatorii speră să atragă, pe lângă cele cinci ţări, şi Serbia şi Austria, pentru promovarea produselor tradiţionale din zonele de munte.