Specialiştii braşoveni vor fi recrutaţi pentru primul Centru de Excelenţă în Cercetare
0Primul Centru de Excelenţă în Cercetare din ţară va fi deschis, pe viitor, la Târgu-Mureş.
Compania IMB Reserch şi primăria Târgu-Mureş au semnat o înţelegere prin care se va demara construcţia acestui Centru de Excelenţă, iar la semnarea acordului a participat şi primarul Braşovului, George Scripcaru.
Compania americană IBM (International Business Machines) sprijină crearea la Târgu-Mureş a primului Centru de Excelență în Cercetare, axat pe informatica medicală din ţară.
Decizia a fost luată luni la Bucureşti, când în prezenţa primului ministru Emil Boc, a lui Thomas Reeves, vicepreşedinte global al IBM Research şi a primarilor oraşelor Cluj Napoca, Braşov,Alba Iulia şi Târgu-Mureş s-a semnat un Memorandum de Înţelegere privind crearea la Târgu-Mureş a Centrul de Excelență în Cercetare „Transilvania" (CECT).
Practic, compania americană doreşte să investească mai întâi în Târgu-Mureş, dar doreşte să se extindă şi în celelalte trei judeţe învecinate. Centrul "Transilvania" face parte din strategia „Digital Mureş", demarată de municipalitatea mureşenă încă de anul trecut.
Avantajele Centrului de Excelenţă
Compania americană IBM Reserch are pe plan mondial, 10 centre de cercetare însumând peste 3.000 de cercetători din întreaga lume. La Târgu-Mureş ar urma să se deschidă cel de-al 11-lea centru, unde compania va contribui cu toată experienţa tehnică acumulată în informatica medicală. Centrul ar urma să fie deschis pe locul fostului Aeroclub şi va aduce oraşului mai multe beneficii.
Cei mai avantajaţi de crearea acestuia vor fi specialiştii români din universităţile transilvănene, care vor beneficia aici de instruire la cele mai înalte standarde. De asemenea, existenţa acestui centru va contribui la crerea de noi locuri de muncă în oraş, dar şi la creşterea prestigiului Transilvaniei şi implicit stimularea investiţiilor străine şi atragerea de fonduri europene în zonă.
„În viitor, acest centru va deveni un punct de atracţie pentru cercetătorii români din străinătate, dar şi pentru specialiştii prezenţi în ţară, datorită numeroaselor locuri de muncă ce vor fi create", a precizat primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea. Următorul pas este evaluarea de către compania IBM a mediului universitar din Transilvania şi pregătirea investiţiilor necesare.
„Reprezentanţii universităţilor şi ai administraţiilor locale din aceste oraşe, împreună cu cercetători ai IBM Research din diferite state ale lumii, vor forma, în perioada următoare, un grup de lucru care va stabili sectoarele de activitate şi investiţiile necesare realizării Centrului de Excelenţă "Transilvania", urmând să semneze un acord de cercetare", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: