Berea Ciucaş, simbolul Braşovului de 120 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria fabricii de bere a început în 1992, cu doar 40 de angajaţi. Acum are câteva sute şi în fabrică se produc 32.000 de sticle de bere pe oră.

Berea „Aurora“ a fost o vedetă incontestabilă a perioadei comuniste. Era practic berea românului. Se găsea în toate alimentările din Braşov, dar şi pe litoral. Şi astăzi fabrica are succes. A fost redenumită „Ciucaş“, iar berea de aici a primit numeroase premii pentru calitatea ei, în ultimii 4 ani.

Istoria fabricii de bere începe în 1892. Concernul Friederich Czell si Fiii cumpără fabrica din spirt din Dârste. Investitorii construiesc în acelaşi an o făbricuţă de bere cu 40 de angajaţi.  Incendiile din timpul primului război mondial au distrus fabrica de bere. Ea a fost reconstruită în 1918 şi a început să aibă succes. În 1922 avea 130 de angajaţi, iar producţia crescuse de la 14.000 de hectolitri la 40.000.

În 1948 fabrica a fost naţionalizată şi a primit numele de Aurora. S-a privatizat în 1995 şi a devenit una dintre cele mai cunoscute mărci din România. „Era coadă la alimentară în fiecare luni când se aducea bere. Luam pentru o săptămână. Vorbeam mereu cu vânzătoarea de la alimentară să îmi ţină o ladă. Şi acum ţin munte sticlele maro. Era foarte bună berea. Şi când mergeam la mare tot bere de la Braşov beam. Şi acum e bună. Eu beau numai Ciucaş. Nu neapărat pentru că este produsă la Braşov, dar pentru că este bună“, a spus Nicolae Şonchea.

În 2004 fabrica a fost cumpărată de concernul SABMiller şi a fost denumită „Ciucaş“, după marca de bere cea mai vândută. Acum, la fabrica din Braşov se îmbuteliază 32.000 de sticle de bere pe oră.

În luna aprilie, în centrul Braşovului s-a deschis Berăria Ciucaş, iar localul a prins rapid la public. Terasa şi restaurantul sunt mai tot timpul pline, semn că braşovenii, dar şi turiştii prefer berea celebră a oraşului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite