GALERIE FOTO Noapte albă cu recitaluri, expoziții și dans, la muzeele brașovene
0Sute de brașoveni și turiști au ales să/și petreacă seara într/unul dintre muyeele brașovene. Ei au putut vizita în mod gratuit Castelul Bran, Muzeul „Casa Mureşenilor" şi Muzeul de Artă.
În Noaptea Muzeelor, Castelul Bran a putut fi vizitat gratuit, între orele 19.00 şi 24.00. După ce au efectual turul castelului de pe tărâmul lui Dracula, în Sufrageria Regală din Curtea Interioară, vizitatorii au putut savura un pahar de Chateau Bran Merlot, din partea casei.
La Muzeul „Casa Mureșenilor" seara a fost deschisă de recitalurile vocal-instrumentale susţinute de Claudia Şuteu şi Alexandra Fits. Un moment important a reprezentat și un act de teatru, susţinut de Silvian Duică şi Cecilia Negru.
Momentele muzicale au continuat cu un spectacol de nai şi pian susținut de Georgia Gulea, Iulia Borgovan și de acordeonistul Ştefan Balint.
De asemenea, expoziţiile permanente „Istoria familiei Mureşenilor" şi „Casa Muzicii", dar și cea temporară „Martori evrei ai unui secol românesc", au fost îndelung admirate de vizitatori.
Dansul „Romana“, reînviat la mureșeni
Cea mai plăcută parte a serii a fost cea a reînvierii vremurilor trecute. Opt cupluri de tineri din cadrul Ansamblului Măgura Codlea au dansat „Romana", un dans de societate inventat în vechile saloane braşoven. Îmbrăcați în ținute specifice vremurilor apuse, tinerii îndrumați de maestrul coregraf Angela Drăgușin, au oferit un spectacol de neuitat. Dansul „Romana“ a fost alcătuit de Iacob Mureșianu, în anul 1850 și a fost reinventat anul trecut în Muzeul „Casa Mureșenilor“.
Ionele Onceriu (16 ani) și Daniel Aporcăriți (20 de ani) au atras privirile tuturor datorită ținutelor speciale. Cei doi tineri reprezentau doi miri îndrăgostiți. „Rochia pe care o port a fost a mamei mele. E o rochie din anii 1990. Sunt de aproximativ patru ani în acest ansamblu și mă bucur că pe lângă dansurile populare putem practica și dansul «Romana»“, a spus Ionela. Daniel, îmbrăcat într/un costum din două piese, exact așa cum se purta odinioară, a spus că este mândru că poate dansa pe muzica anilor în care trăiau bunicii și străbunicii lor.
Seara a fost încheiată de concertul Cvartetului Kroner.
La Muzeul de Artă, braşovenii au şansa să ia parte la demonstraţiile de pictură pe sticlă, modelaj, gravură şi desen susţinute de elevii de la Şcoala Populară de Artă „Tiberiu Brediceanu". Apoi, trupa GMG Esperon a oferit un moment teatral, intitulat „Boala incompatibilă", iar Ştefan Doru Moscu a oferit un performance de excepţie. De asemenea, în această seară specială doritorii au putut viyita expoziţia „Arta sub comunism. Arta oficială a regimului comunist în colecţia Muzelui de Artă Braşov (1945-1989)".
Şi Muzeul Judeţean de Istorie a fost deschis până la ora 24.00. Braşovenii au putut astfel vizita Casa Sfatului, Bastionul Graft, Turnul Alb şi Bastionul Ţesătorilor.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: