Plăpânda păpădie, izvor nesecat de sănătate
0Cunoscută mai mult pentru puful cu care se joacă copiii, suflându-l în vânt, păpădia este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătatea umană. Specialiştii în medicină naturistă pun aceste calităţi pe seama conţinutului ridicat de vitamine A şi C, fier şi calciu.
Fierul aflat în componenţa florilor de păpădie ajută la reglarea conţinutului hemoglobinei din sânge, iar alături de vitaminele şi proteinele conţinute de această plantă contribuie la combaterea anemiei.
Fibrele din păpădie sunt utile în reducerea colesterolului, unul dintre factorii care cresc tensiunea arterială. Păpădia este o sursă bogată de fibre, ajutând la reglarea digestiei, iar vitamina C din componenţa sa poate fi utilizată în tratarea scorbutului.
Păpădia este bogată în calciu, esenţial în creşterea şi întărirea oaselor. De asemenea, este bogată în antioxidanţi şi luteolină (flavonoid), care protejează împotriva daunelor provocate în organism de acţiunea radicalilor liberi.
Sucul de păpădie poate ajuta pacienţii cu diabet zaharat, menţinând un nivel scăzut de zahăr în sânge. Având în vedere că este un diuretic natural, ajută diabeticii să urineze mai frecvent, eliminând astfel zahărul suplimentar din organism. În contextul în care diabeticii sunt predispuşi la probleme renale, păpădia poate elimina aceleaşi depuneri de zahăr din rinichi prin urină.
Cei care vor să beneficieze de proprietăţile extraordinare ale acestei plante ce poate fi întâlnită aproape peste tot în ţara noastră, îi pot folosi frunzele pentru prepararea salatelor, primăvara şi vara.
Din frunzele şi florile de păpădie se pot prepara şi ceaiuri. Specialiştii recomandă o cură de şase luni cu o ceaşcă de ceai de păpădie, dimineaţa, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de micul dejun.
Zonele sensibile sau iritate ale pielii pot fi tratat prin aplicarea directă de frunze şi tulpini de păpădie proaspete, pisate. Se pot utiliza, însă, şi comprese cu ceai concentrat de păpădie, care au o acţiune mai blândă pe zonele lezate.
Citiţi şi