Curtea Complexului Muzeal şi-ar putea schimba faţa cu ajutorul fondurilor norvegiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul instituţiilor din Bistriţa-Năsăud care apelează la granturile norvegiene pentru restaurare pare să se mărească cu fiecare zi. Ultima instituţie care se gândeşte să ceară ajutorul financiar al norvegienilor este Complexul Muzeal, care speră să redea astfel strălucirea meritată curţii interioare.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud cere 6,2 milioane de lei pentru amenajarea, funcţionarea şi revitalizarea unor spaţii interioare şi a curţii instituţiei. Clădirea în care funcţionează Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud nu a beneficiat de intervenţii majore de-a lungul timpului, iar în anii comunismului faţadele au fost refăcute grosolan, cu tencuieli cu mortare pe bază de ciment în straturi de diferite grosimi, care în momentul de faţă se exfoliază, iar altele sunt fisurate.

Imobilul este înscris în lista monumentelor istorice, fiind ridicat în 1891. Clădirea a servit ca şi cazarmă militară, fiind în patrimoniul Ministerului Apărării până în anul 1985. În anul 1989 s-a transformat în muzeu. Curtea muzeului găzduieşte şi câteva construcţii istorice. Este vorba despre o căsuţă veche din lemn din zona Archiud, o alta din zona Şanţ şi o bisericuţă din lemn din zona de nord a judeţului.

Intervenţiile pe care şi le propune conducerea instituţiei  vizează zona de subsol a clădirii, faţadele interioare, curtea interioară, partea de învelitoare a clădirii şi secţia de istorie naturală.

„Curtea interioară a muzeului va fi prevăzută cu alei pavate, cu dale sau cuburi din piatră naturală, cu fântână arteziană, cu bănci pentru odihnă, eventuale piese de muzeu şi va fi amenajată peisagistic,” se arată în motivarea votată marţi de consilierii judeţeni.

De asemenea, se doreşte amenajarea unui parc tematic cu caracter de grădină, plantarea copacilor de diferite soiuri, dar şi covoare de gazon.



Vă mai recomandăm:
 

Ce spun obiectele folosite de saşi despre personalitatea lor. Prăjitorul de cafea sau maşină de spălat, dovezi ale comodităţii saşilor bistriţeni

Cum fabricau saşii vinul acum 150 de ani. Una dintre cele mai vechi şi mari instalaţii pentru vin, găzduită de muzeul din Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite