FOTO Microciparea câinilor, o nebuloasă totală pentru ţărani. Veterinarii cer primarilor să plătească CIP-urile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microciparea câinilor la sate este o nebuloasă totală. Ţăranii habar nu au că trebuie să scoată bani din buzunar pentru a pune acel microcip câinelui din curte. Cei mai mulţi dintre oameni, când sunt întrebaţi dacă ştiu că trebuie să pună microcip câinelui ţin să arate că nu este nevoie de aşa ceva pentru că al lor câine nu iese din curte şi este pe lanţ.

În comuna Recea este nevoie de microciparea a circa 1500 de câini. Primăria Recea a primit recent o solicitare din partea veterinarilor ca acele microcipuri să fie cumpărate cu bani de la bugetul local pentru a nu mai crea o cheltuială în plus oamenilor.

“Avem o înştiinţare de la Colegiul Medicilor veterinari şi o adresă de la medicul nostru veterinar concesionar prin care ni se aduce la cunoştinţă că fiecare cetăţean care posedă câine trebuie să şi-l înregistreze prin microcipare. 

Nu asta e problema noastră, ci costurile care vor trebui suportate de către cetăţean pentru microciparea unui câine. Care mie mi se par destul de mari. Din acea adresă aflm că un microcip costă în medie 7 lei iar noi la nivel de comună Recea avem undeva la 1500 de câini”, a explicat primarul Octavian Pavel.

Medicii veterinari solicită Primăriei Recea să suporte contravaloarea microcipurilor, lucru care va fi analizat de aleşii locali în cadrul şedinşţei locale din această lună.

“Voi fi de accord cu plata acestor microcipuri, dar nu pot să fiu de accord cu plata şi manopera pentru montarea acestui microcip. De la 30 lei, cât ar fi, medicii veterinary cer să suportăm noi 10 lei, când microcipul e numai 7 lei şi le-am spus că nu poate fi microcipatul unui câine mai scump decât microcipatul unei vaci sau a unui bivol sau aproximativ egală cu cea a unui porc”, a adăugat primarul din Recea.

Microciparea la sate, o necunoscută

Autorităţile recunosc că o mică parte din oameni ştiu despre această microcipare a câinilor, iar oamenii nu vor fi de accord să scoată bani din buzunar pentru aşa ceva.

“E o idée bună să se microcipeze, dar am înţeles că tare scumpe sunt preţurile. Am un câine şi nu ştiu ce voi face cu el. Ştiu că amenzile sunt mari… Poate ar fi bun un sprijin de la primărie… Am un singur câine şi pe ăsta l-am adus de pe vale că cineva l-a aruncat. Sunt pensionară, nu am de unde să scot eu bani pentru aşa ceva”, a declarat Feldman Terezia.

“Nu îmi plac nici câinii şi nici mâţele deloc. Dar tăţi trag aici la mine, că le dau de mâncare…Nu or veni hingherii, ca să îi ducă? Eu aş plăti hingherii, numa să îi ducă…Eu nu plătesc după niciun câine… Nici 5 bani… la ce mi-s buni”, a adăugat o localnică din Recea, Ana.

“E mult să dai atâţia bani pentru un câine.. La salariile şi pensiile noastre, e mult… Nu ne mai trebuie câini, dacă aşa se pune problema. Nu avem bani…Nu ne-o spus nimeni nimic de aşa ceva”, a subliniat un alt localnic din Recea.

Microciparea, finalizată până în februarie 2015

 Acţiunea de microcipare a câinilor are scadenţă finalul lunii februarie. Asta pentru că vaccinarea antirabică va debuta în luna noiembrie şi se va încheia în luna februarie.

“Aceste carnasiere vor fi vaccinate doar în momentul în care vor avea un mijloc de identificare implantat subcutanat. Ceea ce înseamnă că toţi câinii, înainte de a fi vaccinaţi, vor fi identificaţi. 

Asta înseamnă că populaţia de câini de la nivel de judeţ are déjà un proprietar stabilit. Va urma o procedură de înscriere în registrul electronic al câinilor cu stăpân, o muncă destul de amplă şi greoaie”, a explicat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare, Vasile Pop. 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite