Şpaga în tranşe pentru deputatul Mihai Banu şi promisiuni de „ordonanţă Boc“ pentru decontarea lucrărilor la Şcoala nr. 1 din comuna băcăuană Ardeoani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Mihai Banu i-a solicitat lui Viorel Rusu sume care totalizează 270 de mii de euro, pentru a i se deconta banii pe lucrările făcute la Şcoala nr.1 din Ardeoani
Deputatul Mihai Banu i-a solicitat lui Viorel Rusu sume care totalizează 270 de mii de euro, pentru a i se deconta banii pe lucrările făcute la Şcoala nr.1 din Ardeoani

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bacău l-au reţinut ieri pe fostul deputat băcăuan Mihai Banu. Curtea de Apel judecă astăzi măsura arestării preventive pentru 30 de zile, pentru trafic de influenţă. Complice  i-ar fi fost chiar fiul, avocatul Lucian Banu, care este ţinut control judiciar. Valoarea şpăgilor este de 270 de mii de euro.

UPDATE: 18.08 Curtea de Apel Bacău a admis cererea procurorilor Direcţiei naţionale Anticorupţie. Mihai Banu va sta 30 de zile în arest preventiv, timp în care vor fi continuate cercetările.

Un nou caz de corupţie zguduie lumea politică băcăuană, după ce ieri, procurorii l-au inculpat pe Mihai Banu şi fiul său, Lucian Banu, pentru trafic de influenţă. Faptele s-au produs, afirmă anchetatorii, în perioada 2010-2012, după ce au fost finalizate lucrările de construcţie şi modernizare la Şcoala nr 1 din Ardeoani, inaugurată pe 13 septembrie 2010, la începutul anului şcolar. După această dată, afirmă surse apropiate anchetei, deputatul democrat liberal Mihai Banu i-a solicitat în mod repetat mai multe şpăgi lui Viorel Rusu, administratorul SC Conextrust SA, pentru a i se deconta banii pe lucrări. Mecanismul propus de deputat a fost acela ca omul de afaceri să plătească diferite sume de bani pentru ca el să influenţeze Guvernul Boc să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru virarea sumelor necesare către Primăria Ardeoani.


Deşi au fost plătite mai multe şpăgi, în mai multe etape, cuprinse între 20 şi 40 de mii de euro (pentru care există probe), Guvernul nu a mai alocat banii. Pentru o scurtă de timp, de aproximativ 3 luni, ministru al Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost numit senatorul Gabriel Berca, preşedinte al Partidului Democrat Liberal din Bacău, considerat influent în cercurile de la Bucureşti, pe lângă preşedintele Traian Băsescu. Existau astfel toate aparenţele prin care deputatul Banu, „mâna dreaptă“ a senatorului Berca, să creeze impresia că are puterea de a influenţa decontarea rapidă a sumelor.

image


Primăria Ardeoani intră în insolvenţă după neplata lucrărilor la Şcoala nr 1 Ardeoani


În septembrie 2009, Primăria Ardeoani anunţă o licitaţie pentru modernizarea şi construirea Şcolii nr 1 din Ardeoani. Lucrările, în valoare de 5,669 milioane de lei, trebuiau realizate în scurt timp pentru ca în anul şcolar 2010-2011 elevii comunei să poată intra la ore într-un imobil nou nouţ. Licitaţia este câştigată de Viorel Rusu, al cărui grup de firme înregistra la acea dată o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro. În final, până la inaugurarea şcolii, care a avut loc pe 13 septembrie 2010, costurile lucrărilor s-au cifrat la aproximativ 6,5 milioane de lei, din care Rusu ar fi primit aproape un milion de lei. Conextrust dă în judecată Primăria Ardeoani, pentru recuperarea sumelor restante. Astfel, din lipsa fondurilor, Primăria Ardeoani intră în insolvenţă, pentru neonorarea obligaţiilor financiare ale Consiliului Judeţean Bacău şi a Guvernului României. Procesul a durat însă aproximativ trei ani, astfel că abia la finalul anului 2014, societatea şi-a primit banii pe lucrări.

 Între timp au fost şpăgile şi un teren de un hectar, plătit pentru fiul deputatului Lucian Banu

Omul de afaceri Viorel Rusu a refuzat să intre în detalii despre acest caz, dar a confirmat veridicitatea din comunicatul procurorilor. „Nu comentez, în acest caz este începută urmărirea penală“. 

Apropiaţi ai deputatului din partid afirmă că, în perioada 2010-2012, Viorel Rusu a fost de multe ori la Bucureşti, însoţit de liderii PDL Bacău în aşteptarea Ordonanţei  prin care urma să primească restul de peste 5,3 milioane de lei. „Era evident că ceva nu era curat între ei. Probabil Rusu le plătea şi mesele şi drumurile prin Capitală“, afirmă un fost democrat-liberal. Majoritatea şpăgilor ar fi fost date cash, pentru care însă există probe. 

Totuşi, deputatul şi-a băgat şi fiul în afacerea de trafic de influenţă. Una din şpăgi a fost disimulată în vânzarea unui teren, de către Lucian Banu către Viorel Rusu. Terenul de un hectar în extravilanul unei comune a fost supraestimat la 150 de mii de lei, care au intrat de la firma lui Rusu în conturile lui Lucian Banu. Deputal Mihai Banu i-a promis lui Rusu, de nenumărate ori, că îşi va primi banii pe lucrări, în ciuda crizei şi a măsurilor de austeritate impuse de Guvernul condus de Emil Boc. 

Mult mai târziu, Viorel Rusu i-a făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie lui Mihai Banu, văzându-se înşelat, după ce deputatul băcăuan i-a dat de înţeles că banii ar fi un fel de „taxă de protecţie“, pentru ca Rusu să nu aibă probleme cu Legea.


Gabriel Berca: „Nu am ştiut de prostiile pe care le făcea deputatul Banu“

Gabriel Berca

Perioada în care s-au produs infracţiunile este perioada „de aur“ a PDL-iştilor băcăuani. Gabriel Berca a ajuns ministrul Administraţiei şi Internelor, Valerian Vreme de la Oneşti a fost ministrul al Comunicaţiilor, iar în subordinea lui, ca şef al Departamentului Juridic al ministerului fusese angajat chiar fiul deputatului Mihai Banu, acum inculpat în dosarul de trafic de influenţă. În aceeaşi perioadă, prefectul Constantin Scripăţ, apropiat intim al lui Mihai Banu şi Gabriel Berca făcea declaraţii în presă, alarmante, în care afirma că banii ar putea în 5-6 ani, la rulajele comunei Ardeoani, intrată deja în insovenţă.


Fostul ministru Gabriel Berca afirmă că nu a fost audiat în dosarul prietenului Mihai Banu şi că nu ştie nimic despre activităţile acestuia, „chiar dacă au existat poveşti şi zvonuri“. „Niciodată, nimeni nu m-a întrebat nimic despre această situaţie. Nu am fost chemat sau audiat de niciun procuror, nu am nicio calitate în acest dosar. Nu am ştiut de prostiile care le făcea Mihai Banu, bănuiesc că sunt probe pentru ceea ce afirmă procurorii“, ne-a spus Berca.


Avocatul Vlad Secuiu, fost coleg cu Lucian Banu, afirmă nu ştia nimic din ce se întâmplă. În plus, avocatul Secuiu este şi apărător al firmei Conextrust. „Nu am nicio informaţie despre această situaţie, deşi am fost colegi, ne-a spus scurt Secuiu.

Astăzi, Curtea de Apel Bacău se va pronunţa asupra măsurii arestării preventive a fostului deputat băcăuan Mihai Banu pentru 30 de zile. Fiul său, avocatul Lucian Banu, se află sub control judiciar până pe 6 septembrie, timp în care are interzise mai multe drepturi. 

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite