„Iustin, un caz foarte rar întâlnit în lumea muzicii!“
0Chiar dacă Iustin Narcis Ianău s-a făcut cunoscut în fața publicului cu vocea sa de contratenor adolescentul din Bacău afirmă că are și calitățile unui tenor, bariton, mezzosoprană, soprană și altistă. Practic, el poate să-și moduleze vocea de la cel mai grav timbru vocal și până la cele mai înalte tonalități.
ULTIMA ORĂ:
Pavarotti din Banat despre Iustin de la „Românii au talent”: „Aici nu are şanse. Viitorul lui e afară”
Află povestea gemenilor de la „Românii au talent“: VIDEO Gemenii de la „Românii au talent“, colegi de scenă cu Stela şi Arşinel. Vezi ce spun marii actori despre ei!
VIDEO Gemenii de la „Românii au Talent“ au jucat în reclame
S-a testat de unul singur și a văzut că poate urca ușor, fără să se forțeze, cinci octave la care se adaugă, cu un surplus de efort, alte două.
„Chiar dacă pot să cânt și tonalități joase, cel mai simplu mi se pare să cânt ca și contratenor. Nu fac niciun efort pentru asta. Pur și simplu sunetele îmi ies în mod natural, firesc", a afirmat adolescentul de 16 ani. Și specialiștii cu zeci de ani de experiență în muzică recunosc că nu s-au întâlnit prea des cu astfel de cazuri.
„Sunt foarte rare astfel de voci, mai ales la această vârstă. Vorbim despre niște calități native. Nu-mi dau seama dacă maturitatea îi va schimba timbrul vocal. Cu siguranță însă, calitățile sale vocale vor rămâne. Un singur astfel de caz am mai întâlnit la un tânăr din Ploiești care acum este contratenor la Milano", a afirmat Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii „Mihail Jora", din Bacău, care are peste 30 de ani de experiență în muzică.
El a mai adăugat că rolul de contratenor era întâlnit pe marile scene ale lumii între anii 1.500 - 1.600 însă, de atunci, rar s-au mai ivit astfel de voci la bărbați.
„Nu vreau să-și forțeze limitele"
Claudia Vasilache, profesoara sa de canto de la Liceul de Artă „Geroge Apostu" din Bacău nu garantează că vocea lui Iustin nu va suferi modificări la maturitate.
„El este încă un copil. Are vocea în formare. S-ar putea ca atunci când se maturizează să cânte ca bariton. Șansele sunte de 50 - 50%. Timbrul vocii la băieți se conturează între 16 și 18 ani. El abia acum împlinește 16 ani", a explicat profesoara Vasilache. Ea recunoaște că nu i-a testat limitele vocii deoarece nu a vrut să riște o deteriorare a timbrului vocal.
„Iustin nu trebuie să-și forțeze limitele. Vocea trebuie lucrată treptat. El poate ajunge un mare cântăreț dacă va îndeplini două condiții: să recupereze cei opt ani pe care nu i-a făcut la o școală de muzică și să plece din România. Oriunde în Europa însă aici, nu!", a mai adăugat Claudia Vasilache.
Emisiune cu succes în peste 30 de țări
Emisiunea „Românii au talent", care a debutat vineri seară la Pro TV, a înregistrat un record absolut de audienţă în rândul show-urilor de divertisment din România, fiind urmărită de peste patru milioane de telespectatori. Emisiunea este prezentată de Smiley şi Pavel Bartoş şi este jurizată de Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre. Concursul va mai cuprinde alte nouă ediții care se vor derula în următoarele săptămâni în fiecare seară de vineri începând cu ora 20.30. Preselecțiile au avut loc în București, Cluj, Timișoara, Constanța și Piatra Neamț iar startul a fost dat pe data de 2 iulie 2010. Acest show de televiziune a fost făcut în peste 30 de țări ale lumii printre care și Marea Britanie, Suedia, Grecia