Andreea: „Încerc să las în urmă trecutul“
0O tânără de 15 ani din Bacău a fost la un pas de „moartea albă“, iar acum se luptă să scape de tentaţia drogurilor. Peste 80 de adolescenţi băcăuani căzuţi în plasa stupefiantelor au cerut ajutorul specialiştilor pentru a se vindeca.
Andreea, elevă la un liceu de elită din Bacău, trece printr-o mare cumpănă: încearcă să renunţe la droguri. A fost dependentă de halucinogene, iar de două luni, de când coffe-shopurile au devenit ilegale, încearcă să se vindece. Tentaţia este mare, iar organismul îi cere continuu otrava. „La 13 ani am fumat pentru prima oară. Când am pus ţigara în gură mi s-a părut genial. Aveam o stare pe care n-o pot descrie. Era suficient să trag şase fumuri, pentru ca timp de trei ore să trăiesc senzaţii intense“, povesteşte fata. Andreea spune că, în timp, efectul ţigărilor a început să fie de scurtă durată şi atunci a trecut la prafuri.
Când a tras prima dată pe nas s-a simţit ca în paradis. După ce senzaţiile s-au diminuat a început să-şi injecteze prafurile. „Voiam tot mai mult. Consumam orice care mă putea aduce în stare de sevraj. Pastile cu alcool, prenandez, chiar tranchilizante pentru cai. De unde bani? Din casă. M-am apucat de furat, făceam tot felul de combinaţii“, spune Andreea.
„Ne-a cerut ajutorul“
La sfârşitul anului trecut i s-a făcut rău. A stat internată o săptămână. Spune că zilele petrecute în spital au fost cele mai cumplite. Analizele i-au ieşit catastrofale. După doi ani de consum are ficatul praf, plus alte patru boli în stare avansată.
„Încerc să las în urmă trecutul. Nu-mi este uşor. Ce să le spun celor de vârsta mea? Să refuze prafurile, că îi distrug“, declară puştoaica. Andreea este ajutată de specialiştii de la Centrul Antidrog Bacău să stea departe de coffe-shopuri şi să se recupereze.
„A venit la noi şi ne-a cerut ajutorul. Fata este într-o stare foarte dificilă. Rezistă cu greu tentaţiilor. La noi beneficiază de consiliere socială şi psihologică“, explică Marta Butnaru, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău. Specialiştii centrului monitorizează peste 80 de astfel de cazuri. Toţi sunt consumatori care au cerut ajutor abia după ce li s-a făcut foarte rău şi au ajuns la spital.
_________________
Tineri „fumaţi“, salvaţi la Urgenţe
Doi studenţi în vârstă de 20 de ani au ajuns duminică noapte în stare critică la Spitalul de Urgenţe după ce au fumat ierburi psihotrope. Medicii ieşeni spun că sunt cele mai grave cazuri tratate în capitala Moldovei de la aprobarea legii care interzice consumul de plante etnobotanice.