Arad: Cine trăieşte, munceşte şi se distrează ungureşte (SONDAJ)
0Sute de români şi-au cumpărat case în Ungaria, îşi susţin afacerile din produse achiziţionate acolo, iar weekendurile şi le petrec la ştrandurile maghiare. CITEŞTE ŞI: Arad: CAMPANIE Prosperitatea românilor în Ungaria generează invidia maghiarilor (SONDAJ Exod legalizat spre doctorii din Ungaria (GALERIE FOTO ŞI SONDAJ)
Aproape 20 de ani din viaţa sa Gyuri Nicola, care are acum 45 de ani, şi i-a petrecut în Ungaria. Bărbatul susţine că numărul românilor din localitatea Dombeghyhaz, la 30 de kilometri de Arad, este de aproximativ 250. „S-au cumpărat case cu preţuri foarte diferite, de la 10.000 de euro, în urmă cu câţiva ani, şi până la 30.000, ceva mai recent, în funcţie de locaţie şi de teren”, a spus Nicola.
Şi mai aproape de Arad, la doar 20 de kilometri, în localitatea Battonya, preotul ortodox ţine socoteala românilor după solicitările de sfinţire a caselor. „În ultimii ani, am fost chemat să sfinţesc cam 50 de case de români în Battonya”, a mărturisit preotul Ilie Ciocan.
Dacă pe vremea când Gyuri Nicola s-a mutat în ţara vecină românii ca el erau chiar exotici în localităţile de frontieră, astăzi ungurii s-au obişnuit să-şi salute, de la poartă, vecinii cu paşaport românesc.
Tratament de cinci stele
În cursul anului 2008, la Clinicile universitare Szent Gyorgyi Albert din Szeged, din numărul total de pacienţi plătitori, trei sferturi au fost români. Situaţia este aceeaşi şi în primele cinci luni ale lui 2009.
Ioan Oxenfeld este un arădean în vârstă de 57 de ani care s-a operat luna aceasta în Ungaria. „Soţia mea lucrează în Arad la spital şi ştiu că medicii ortopezi de acolo sunt buni, dar, din păcate, condiţiile lasă de dorit. Aşa că am ales Szeged-ul”, a explicat Oxenfeld.
Medicii maghiari nu au tarife mai mari decât ai noştri, unii chiar le fac concurenţă serioasă la capitolul preţ. Astfel, o consultaţie la o clinică maghiară costă între 22 şi 50 de euro. Ziua de spitalizare ajunge, în medie, la 35 de euro, iar intervenţiile chirurgicale relativ simple, care nu necesită internare de lungă durată, scot din buzunarul pacienţilor români între 1.000 şi 2.000 de euro.
Economie româno-ungurească
Afacerile „de sentiment” ale arădenilor prosperă datorită preţurilor mici şi calităţii mari ale produselor cumpărate din Ungaria. Alexandru Vlad, asociat la o florărie din Arad, îşi aprovizionează magazinul săptămânal atât cu flori, cât şi cu accesoriile necesare. „Cumpărăm de la Szeged, în primul rând, pentru că oferta e bogată şi, în plus, ieşim ieftin. Suntem în UE, aşa că nu plătim TVA la marfă, deci din start luăm cu 25 la sută mai ieftin”, a povestit florarul.
Născuţi pe pământ unguresc
În ultimii ani, mulţi bebeluşi băimăreni au venit pe lume în maternităţi din Ungaria. Mămicile din Baia Mare pleacă să nască în clinicile private din ţara vecină, pentru că, spun ele, preferă condiţiile de acolo, mai ales că preţul unei naşteri este aproximativ egal cu „tarifele neoficiale” percepute de medicii români. O naştere în Ungaria costă 500 de euro, iar una la un spital de stat din Baia Mare se plăteşte, neoficial, cu 200 sau 300 de euro. Numai anul trecut s-au născut în ţara vecină 12 micuţi din Maramureş, iar anul acesta trei mămici au ales să-şi aducă pe lume copiii în clinici private ungureşti.
Shopping şi soare în Ungaria
Laptele de două ori mai ieftin sau reducerile de aproape 70 la sută la haine în mall-urile maghiare le fac pe gospodine să meargă şi la shopping la vecini. „Găsim produse mai ieftine şi calitatea lor este mai bună”, a spus Magdalena Huiţan.