Elevii şi părinţii au dreptul să conteste notele de la lucrările scrise Ce spun elevii şi profesorii despre noua prevedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii sunt de acord cu noua prevedere
Elevii sunt de acord cu noua prevedere

Noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aduce veşti bune pentru elevi: notele de la lucrările scrise pot fi contestate, dacă cel evaluat se consideră nedreptăţit de profesor.

 În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic care a acordat nota nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau susţinătorul legal al acestuia pot solicita, în scris, directorului unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării scrise. Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor avea obligaţia să reevalueze lucrarea scrisă. Media notelor acordate separat de cele două cadre didactice este nota rezultată în urma reevaluării.

Prevederea este valabilă şi pentru elevii din învăţământul primar care primesc calificative.  În cazul învăţământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de cele două cadre didactice. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială, acordată de cadrul didactic de la clasă, şi nota acordată în urma reevaluării este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. Dacă diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin de un punct, contestaţia este acceptată. 

 La Liceul Pedagogic ” Mircea Scarlat” din Alexandria, una dintre cele mai bine cotate unităţi liceale, prevederile noului regulament au fost deja aduse la cunoştinţa elevilor şi profesorilor. ”Elementele de noutate care au creat mai multe discuţii sunt cele referitoare la faptul că în virtutea dreptului pe care îl au la o evaluare obiectivă, elevii pot contesta notele înscrie în catalog de la evaluările scrise, lucru ce se face în 5 zile de la comuicarea lor. Pentru aceasta există o întreagă procedură, prevăzută de regulament , cu o discuţie între părinte elev şi profesor, apoi dacă părintele sau elevul nu este mulţumit de explicaţii, se poate adresa directorului unităţii care va numi o comisie din alţi doi profesori care nu predau la clasa respectivă care să reevalueze lucrarea” a spus Silvia Botez, directorul Liceului Pedagogic ” Mircea Scarlat din Alexandria.

Ce spun elevii

 Vestea că vor avea posibilitatea să conteste notele pe care le consideră nedrepte a fost primită bine de elevi. ”Noul regulament mi se pare foarte bun, s-au îmbunătăţit unele reguli şi am citit ceva foarte interesant, faptul că notele se pot contesta. Mi se pare o idee foarte bună, deoarece fiecare om greşeşte şi un profesor poate greşi în corectarea unei note”, este de părere Cristina Găvănescu, elevă a în clasa a IX-a la Liceul Pedagogic ” Mircea Scarlat”.

 ”Consider că a fost o îmbunătăţire în folosul nostru. Prin modificare notelor pe care le putem contesta. Această experienţă eu am trăit-o la un examen, când m-am înscris la liceu şi am luat la matematică 8,25 şi în urma unei contestări am luat 8,75 ceea ce mi-a ajutat media şi mi-a asigurat un nu loc în lista absolvenţilor”, crede şi Alisa Georgiana Constantin, elevă în clasa a IX-a.

 La rândul lor, profesorii admit că noua prevedere din regulament aduce un plus în ceea ce priveşte evaluarea obiectivă. ”Este un lucru dicutabil, dar în egală măsură dacă ne gândim la ceea ce însemană evaluarea obiectivă a cunoştinţelor elevilor este în egală măsură un lucru bun pentru că rolul evaluării are autoreglare la nivelul unităţilor de învăţământ şi nu văd de ce ne-ar fi frică să ne evalueze un alt profesor atât timp cât orice evaluare scrisă are un barem de notare şi dacă l-ai repsectat nu trebuie să ne fie teamă să fim evaluaţi de alţi doi profesori ” ne-a spus Eliza Sotirescu, profesor al Liceului pedagogic ” Mircea Scarlat”.

 Părinţi vor fi amendaţi pentru absenţele copiilor

 Regulamentul aduce din nou în atenţie prevederea referitoare la amendarea părinţilor ai căror copii absentează. Dascălii consideră că prevederea va face părinţii mai responsabili în ceea ce priveşte prezenţa la cursuri a copiilor.

 ”Ei pot fi sancţionaţi cu amendă între 100 şi 1000 de lei sau cu muncă în folosul comunităţii, contravenţie care se aplică de către orgnele desemnate de primar, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Un lucru bun după părerea noastră, în felul acesta probabil părinţii vor fi mai repsonsabili în ceea ce priveşte asigurarea frecvenţei la cursuri a copiilor lor”, a mai spus Silvia Botez, directorul de la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat”.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite