21 de şomeri au devenit de astăzi bucătari
0Cursul de bucătari, organizat timp de patru luni de Asociaţia de Sprijin a Şomerilor s-a încheiat astăzi cu examenul final, în urma căruia cursanţii vor obţine diplome de bucătar atestate de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.
La cursul gratuit, s-au înscris la început 23 de persoane, dar doi
dintre aceştia au renunţat pe parcurs. „Astăzi la examen sunt 21 de
candidaţi. Este prima serie de bucătari, iar examenul cuprinde o probă
teoretică şi una practică. La proba practică, bucătarii vor prezenta
comisiei modul de preparare a unor feluri de mâncare învăţate aici.
Trebuie să prezinte ce ingrediente au folosit, cum le-au preparat şi ce
loc ocupă mâncarea respectivă în meniu”, ne-a spus subinginer de
industrie alimentară, Ecaterina Marin, formator al asociaţiei. Diploma
obţinută este recunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Cursanţii şi-au găsit deja job-uri
O parte dintre cei care au absolvit acest curs şi-au găsit deja un loc
de muncă. Marilena Istrate, o femeie de 44 de ani nu reuşea să îşi mai
găsească un serviciu şi aşa a luat decizia de a se reprofila pe un alt
domeniu. „Am lucrat în industria textilă, dar în ultimul an am fost
şomeră. Am văzut anunţurile prin oraş şi m-am înscris la aceste cursuri.
După doar trei săptămâni m-am şi angajat la unul dintre restaurantele
unde am făcut practică. Am învăţat foarte multe aici. Nu mai făcusem
niciodată această meserie, doat la mine acasă în bucătărie”, a spus
femeia. Şi Marian Daniel Bâcă, de 19 ani ne-a spus că are asigurat un
loc de muncă ca bucătar în Bucureşti. „Am mai lucrat timp de o lună la
un fast-food din capitală. Dintotdeauna mi-a plăcut bucătăria. Cel mai
mult îmi place să fac prăjituri. Tatăl meu a vorbit cu cineva să merg la
Bucureşti să mă angajez la un restaurant, dar îmi trebuie diploma”,
ne-a spus tânărul.