Alba Iulia: Dosarul fabricii de formaldehidă a ajuns la Primăria Sebeş
0Societatea comercială Kronochem SRL a depus în urmă cu câteva zile la Primăria Sebeş documentaţia prin care se solicită obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru noua fabrică de formaldehidă.
Planul urbanistic de detaliu urmează să fie luat în discuţie de Consiliul local Sebeş în şedinţa din 31 august 2009. Toată documentaţia are la bază avizul de mediu eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Sibiu în luna aprilie 2009.
Avizul este semnat de directorul ARPM Sibiu, Dumitru Ungureanu, şi cuprinde o serie de condiţii care trebuie îndeplinite de societatea Kronochem Sebeş în scopul evitării producerii unor accidente ecologice.
Noua fabrică de formaldehidă are o capacitate de 60.000 de tone pe an, dublă faţă de cea din prezent. Construirea instalaţiei a provocat protestul unor organizaţii ecologiste, care au scos în evidenţă posibilitatea producerii unui accident ecologic.
“Aprovizionarea în continuare pe cale rutieră a 30.000 tone/an de formaldehidă este mai periculoasă în condiţiile în care este cunoscut faptul că probabilitatea de producere a unui accident de circulaţie este mult mai mare decât a unei avarii în cadrul instalaţiei. În plus posibilităţile de răspuns în situaţia unei urgenţe sunt mult mai reduse în afara amplasamentului”, se afirmă în documentaţia care a stat la baza emiterii avizului de mediu.
Primarul nu se pronunţă
Primarul din Sebeş, Mugurel Sârbu, nu a dorit să se pronunţe încă în privinţa planului urbanistic de detaliu (PUD) înaintat de SC Kronochem SRL.
“Mă pot pronunţa doar după ce voi primi un raport din partea compartimentului de specialitate al primăriei. Dacă va exista temei legal de respingere, atunci PUD-ul va fi propus pentru respingere, iar dacă raportul va fi pentru aprobare, atunci aşa va fi propus în Consiliul local. Noi ne putem pronunţa doar urbanistic şi nu din punct de vedere a mediului”, a declarat Mugurel Sârbu.
Problema în cazul noii fabrici de formaldehidă este faptul că aceasta este construită în mare parte. Instalaţia a fost ridicată, fără aviz de mediu şi autorizaţie de construcţie, la sfârşitul anului 2006. Pe parcursul anului 2007 au existat mai multe controale ale inspectorilor de mediu care au amendat firma din Sebeş şi au dispus demolarea fabricii de formaldehidă.
Toate procesele verbale au fost contestate în instanţa de judecată, fiind câştigate în mare parte de Kronochem. Prevalându-se de aceste procese, reprezentanţii societăţii nu au demolat fabrica ci au inclus-o în noul proiect de avizare depus la instituţia regional de mediu din Sibiu.
“Terenul propus prin PUD pentru amplasarea noii instalaţii de formaldehidă este ocupat de o construcţie metalică, specifică instalaţiilor chimice, amplasată în aer liber pe platform betonată cu o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi. Instalaţiile şi utilajele care fac parte din construcţia metalică sunt parţial realizate şi nu sunt funcţionale. Planul crează cadrul pentru construirea unei instalaţii de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 tone/an”, se afirmă în avizul de mediu eliberat de ARPM Sibiu. Consiliul local Sebeş va decide, în final, dacă este legală sau nu aprobarea unui PUD pe un amplasament care este ocupat.
Locuitorii au păreri împărţite
Locuitorii din Sebeş au păreri împărţite în ceea ce priveşte instalaţia de formaldehidă. O parte sunt de acord în perspectiva menţinerii locurilor de muncă.
“Cu criza asta, importante sunt locurile de muncă. Ştiu că şi cei de la Kronospan au avut problem şi au trimis oamenii acasă. Nu ştiu dacă, după construirea acestei fabrici, poluarea va fi mai mare în Sebeş”, a spus Ioana Andrei, de profesie jurist, în vârstă de 32 de ani.
Alţii spun că poluarea în oraş este deja prea mare. “Nu cred că pe lângă circulaţia foarte mare care există acum în oraş mai avem nevoie de o altă sursă de poluare. Cum au funcţionat ca şi până acum, cred ca ar putea să o facă şi în continuare”, a afirmat Adriana Lungu, economistă, de 47 de ani.
Reprezentantul Centrului Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş a spus că avizul de mediu eliberat de ARPM Sibiu este ilegal. “Terenul trebuia să fie liber de sarcini. Investiţia este realizată în proporţie de 90 la sută ARPM a încălcat legea atunci când a emis avizul. Se încearcă legalizarea unei ilegalităţi”, a spus Mircea Matei, preşedintele asociaţiei nonguvernamentale.