Infracţionalitatea creşte alarmant în Alba. Aproape 7.000 de dosare penale în 2010
0Poliţiştii au constatat cu 1.800 mai multe infracţiuni în 2010, faţă de anul 2009. Poliţiştii nu au realizat un studiu pentru a avea o explicaţie, dar susţin că evoluţia are legătură cu evenimentele din plan social.
Poliţiştii din Alba şi-au propus la începutul anului 2010 să reducă infracţionalitatea economico-financiară, să reducă infracţiunile grave săvârşite contra persoanei şi să prevină criminalititatea stradală.
5.400 de persoane cercetate
Potrivit bilanţului IJP Alba infracţionalitatea a crescut anul trecut cu 26 de procente faţă de 2009. În total, au fost constatate aproape 7.000 de infracţiuni, în majoritatea cazurilor fiind demarată urmărirea penală.
Din analiza poliţiştilor rezultă că mai bine de jumătate dintre acestea sunt de natură judiciară. O creştere spectaculoasă, de peste 44 la sută, au înregistrat faptele ilegale din sfera economico-financiară, de la 1.223 infracţiuni în 2009 la 1.764 în cursul anului 2010.
Reprezentanţii IPJ Alba nu au o explicaţie clară în legătură cu această evoluţie a infracţionalităţii.
„Acestea sunt infracţiunile constatate de noi. Un studiu sociologic ar putea oferi o explicaţie concretă. Noi nu am făcut un studiu care să arate motivele creşterii, dar este clar că infracţionalitatea este influenţată de tot ceea ce se întâmplă în plan social“, a declarat comisarul şef Tudor Grindean, comandantul IPJ Alba.
Datele furnizate de IPJ Alba atrată că infracţiunile de omor, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte, au fost în scădere anul trecut faţă de 2009. În total au fost constatate 13 infracţiuni grave, comise cu violenţă.
1,5 la sută din populaţie are dosar penal
Numărul persoanelor cercetate pentru fapte care prezintă pericol social a ajuns anul trecut la peste 5.400, în creştere cu 25 de procente faţă de perioada anterioară. Cifra reprezintă 1,5 la sută din populaţia judeţului Alba.
Şi cifra celor încarceraţi în arestul IPJ Alba a crescut de la 251 persoane în 2009, la 379 pe parcursul anului trecut.
O scădere notabilă, de 40 la sută, a înregistrat-o infracţionalitatea stradală. Din cele 231 de abateri, 90 la sută s-au întâmplat în oraşe. Deşi au fost constatate creşteri ale abaterilor de natură penală, în clasamentul naţional privind volumul criminalităţii, judeţul Alba se situează pe locul 13, sub media naţională.
În acelaşi timp, în lucru pe masa poliţiştilor sunt şi cauze nesoluţionate, unele mai vechi de anul 2010. Un exemplu este jaful de la casă de schimb valutar din centrul oraşului, lângă Primăria Alba Iulia, de unde un bărbat a sustras 3.000 de lei de la casieră sub ameninţarea cuţitului.
„Lucrăm în continuare la acest dosar. Nu am reuşit să identificăm autorul deşi ceva premise ar exista“, a afirmat comisarul Ioan Ursaleş, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale.
Părerea psihologului
„Noi trebuie să corelăm obligatoriu creşterea numărului de infracţiuni cu lipsa locurilor de muncă, cu creşterea numărului de şomeri. Nu este de neglijat nici scăderea semnificativă a veniturilor populaţiei în 2010. Constatăm că, în continuare prestaţiile sociale se acordă după principiul «câte puţin pentru câţi mai mulţi». În plan economic, infracţiunile pot fi explicate prin creşterea taxelor existente, dar şi prin înfiinţarea unor biruri noi“, a spus psihologul Marius Scheau.