Panică într-o comună din Apuseni din cauza unei suspiciuni de pestă porcină. Oamenii au început să îşi taie porcii din gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Ciuruleasa din Munţii Apuseni a fost cuprinsă de panică, vineri, 23 noiembrie, după ce un zvon privind apariţia pestei porcine s-a răspândit rapid printre locuitori.

Panica a fost provocată de prezenţa în sat a unei echipe de medici veterinari care a ridicat mai mulţi porci de la o persoană.

Locuitorii au interpretat situaţia ca fiind determinată de apariţia pestei porcine în comună şi au început să îşi taie porcii din gospodării.

Un număr de 19 porci ar fi fost ridicaţi de la un crescător de animale, ucişi şi îngropaţi. Deocamdată nu se ştie dacă este vorba despre pestă porcină. 

Poliţiştii su surprins locuitori ai satului Buninginea în timp ce transportau, pe timpul nopţii, un număr de 16 porci aduşi din Bihor. Pentru că medicul veterinar nu a fost găsit, la faţa locului s-au deplasat reprezentanţii DSVSA Alba. Potrivit surselor, cei 16 porci, împreună cu alţi 3 care se aflau în gospodărie, au fost arşi. S-au recoltat probe în vederea efectuării analizelor, dar durează 15 zile până la aflarea rezultatului. 

Directorul DSVSA, Ioan Martin, a declarat că nu există nici focare şi nici suspiciuni de pestă porcină în judeţul Alba, dar că s-a dispus uciderea animalelor pentru că proveneau dintr-o zonă în care era înregistrată pestă porcină, fiind o măsură preventivă. Animalele au fost aduse noaptea, fără documente legale, de către un cetăţean din Ciuruleasa (satul Buninginea).

În acest context, Direcţia Sanitară Veterinară Alba atrage atenţia celor care care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligaţii, având în vedere focarele de pestă de porcină africană confirmate la nivel naţional, inclusiv în judeţul Bihor, limitrof judeţului Alba. Transportul porcilor dintr-un judeţ în altul se realizează în baza unui aviz interjudeţean obţinut de la DSVSA judeţeană de origine şi destinaţie. În caz contrar pe lângă sancţionarea contravenţională, proprietarii riscă şi confiscarea porcilor, transmite instituţia, într-un comunicat de presă. DSVSA Alba recomandă cetăţenilor să cumpere porci doar din exploataţii aflate sub control sanitar-veterinar, de pe raza judeţului Alba.

UPDATE Declaraţia primarului comunei Ciuruleasa, Radu Tuhuţ:

Locuitori ai comunei Ciuruleasa au vândut un cal, undeva în Bihor şi au cumpărat de acolo, din comuna Dobreşti mai exact, 19 purcei de lapte, de la o persoana fizică autorizată. Au discutat chiar cu medicul şi trebuiau să aştepte până a doua zi dimineaţa să primească documentele necesare de la medic. Nu ar fi avut voie să circule în alte zone.

Au fost prinsi de politisti, au fost întorsi din drum, dar au venit acasă pe ocolite. Sesizati de poliţie, joi, 22 noiembrie, o echipă a DSVSA Alba s-a deplasat la Ciuruleasa. S-au luat declaraţii, inclusiv de la PFA-ul din Bihor de unde au fost cumpăraţi porcii, din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. S-a vorbit cu reprezentantul DSVSA Bihor, dacă există pestă sau suspiciune de pestă în zonă. S-a confirmat că în zonă nu există suspiciune de pestă porcină.

Reprezentanţii DSVSA Alba au vorbit cu medicul concesionar de acolo, care a confirmat şi el faptul că nu nu există suspiciune de pestă în zona respectivă.Dar, pentru că ei au transportat porcii fără avizul interjudeţean de la DSVSA Bihor şi cu acceptul DSVSA Alba, Comitetul special pentru situaţii speciale al cărui preşedinte sunt, a hotărât să preleveze probe şi să fie ucişi, să îi asomăm. I-am îngropat cu folie, conform standardelor de mediu, ca să înlăturăm orice pericol.  Nu există nici măcar suspiciune de pestă, dar noi am vrut să prevenim, să nu aşteptăm 15 zile rezultatul analizelor. Noi am luat cea mai bună măsură”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite