FOTO Grădina urbană de la Alba Iulia. Primăria a demarat proiectul amenajării unui parc pe o suprafaţă de 2 hectare
0Primăria Alba Iulia a demarat implementarea proiectului prin care se doreşte realizare unei ”grădini urbane” în şanţul exterior al Cetăţii Alba Carolina.
Potrivit Primăriei, la procedura pentru achiziţia proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor au participat doi ofertanţi şi, dacă nu vor exista contestaţii, contractul este programat pentru semnare în 15 iulie 2020.
Proiectul presupune realizarea de noi spaţii urbane destinate activităţilor de recreere prin amenajarea unui parc situat în şanţul perimetral al Laturii de Nord a Cetăţii Alba Carolina pe o suprafaţă ce însumează peste două hectare, contribuind astfel la creşterea atractivităţii Cetăţii, înfrumuseţarea şi regenerararea mediului urban.
Obiectivele specifice sunt următoarele:
- Crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetăţii Alba Carolina în suprafaţă de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni.
- Crearea de facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spaţiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetăţii Alba Carolina, pe o suprafaţă de 29.000 mp. Valoarea totală a proiectului este de 9.247.426,36 lei, din care 7.647.177,61 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.
Contractul de finanţare a fost semnat la 16 decembrie 2019. Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetăţii Alba Carolina şi va cuprinde 29.000 de mp de spaţii deschise publicului: spaţii verzi, piste de biciclete, alei pietonale, spaţii de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.
Proiectul prevede defrişarea vegetaţiei crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică şi reţele de comunicaţii, amenajarea de spaţii verzi cu vegetaţie decorativă, montarea de foişoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurăţare), mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, suporţi pentru parcare biciclete, cişmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigaţii, realizarea sistemelor de supraveghere şi wi-fi, crearea de spaţii de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilităţi (lângă Hotel Cetate), delimitare faţă de proprietăţile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR şi sisteme de informare pentru nevăzători.
În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncţionalităţi urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbuşirea zidului fortificaţiei în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetaţie necontrolată, vecinătăţi cu anexe gospodăreşti cu un aspect dezolant, afectarea proprietăţii municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuinţelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetăţii, blocarea şanţurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetaţiei, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenţie rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.
Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţarea pentru acest proiect prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiţii 4.2 Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului.