Contract de 19 milioane de euro. Se concesionează colectarea deşeurilor pentru jumătate din populaţia din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile colectate din zona 1 vor fi transportate la staţia de sortare de la Galda de Jos
Deşeurile colectate din zona 1 vor fi transportate la staţia de sortare de la Galda de Jos

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Alba” a scos la licitaţie procedura de delegare pentru concesiunea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor în cea mai mare zonă a judeţului Alba, care cuprinde municipiile Alba Iulia şi Aiud, respectiv oraşele Teiuş şi Ocna Mureş.

Zona 1 a judeţului, din care ar urma să fie colectate şi transportate deşeurile, are o populaţie de 154.279 de locuitori, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia din Alba. Pe lângă cele patru localităţi urbane, în această zonă mai sunt incluse comunele: Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalţ, Stremţ, Galda de Jos, Cricău, Înbtregalde, Ighiu, Sîntimbru, Rîmeţ, Rădeşti, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopîrta, Fărău, Noşlac, Lunca Mureşului şi Unirea.

Documentaţia a fost publicată pe SEAP în 14 septembrie 2017, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 17 noiembrie 2017, ora 14.00. Valoarea totală estimată a contractului, fără TVA, este de 87.829.319 lei (19 milioane de euro). Operatorul sau operatorii care vor obţine contractele vor colecta deşeurile din aceste localităţi şi le vor transporta la staţia de transfer Aiud sau direct la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos. Pot participa la licitaţia deschisă organizată de Asociaţia ”Salubris Alba”, operatorii economici care vor face dovada deţinerii unei experienţe similare în calitate de contractant unic sau în asociere în unul sau mai multe contracte similare şi de o complexitate comparabilă cu serviciile care vor fi concesionate. De asemenea, ofertanţii vor trebui să facă dovada unei cifre medii globale de afaceri, pe ultimii trei ani încheiaţi (2014, 2015, 2016), în valoare de cel puţin 17.565.000 lei.

Potrivit caietelor de sarcini, operatorul delegat va plăti UAT-urilor componente o redevenţa reprezentând 5% din valoarea cifrei de afaceri realizate din activitatea de colectare şi transport pe raza de administrare teritorială a acestora conform contractului de delegare a gestiunii. În plus, operatorul delegat va plăti, o taxa de administrare în favoarea ADI Salubris Alba în valoare de 0,75% din valoarea cifrei de afaceri totală realizată din activitatea de colectare şi transport pe lotul de operare. Prin contractul ce va fi încheiat de către ADI Salubris Alba se vor reglementa următoarele tipuri de activităţi: colectarea separată de la populaţie şi de la operatorii economici a deşeurilor menajere reciclabile pe 3 fracţii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă; colectarea separată a deşeurilor menajere reziduale; coletarea şi gestionarea deşeurilor periculoase din deşeurile menajere; colectarea deşeurilor abandonate pe domeniul public; transportul acestor categorii de deşeuri la staţia de transfer Aiud şi la CMID Galda de Jos; colectarea cadavrelor de animale de pe domeniul public şi predarea acestora unităţilor de ecarisaj.

Pentru campanii de conştientizare şi informare a populaţiei privind gestionarea deşeurilor, operatorul care va obţine contractul va trebui să asigure annual o sumă minimă de 52.110 lei. Încasarea tarifelor se va face lunar, direct de la toţi generatorii de deşeuri din mediul urban, precum şi de la cei non-casnici din mediul rural. De la populaţia din mediul rural, preţul serviciilor va fi încasat de la primării, care, la rândul, lor vor primi banii de la oameni prin intermediul unei taxe de salubritate. 

În prezent, este în derulare procedura similară pentru zonele 2 şi 3 (Cugir – Sebeş şi Blaj), unde ofertele pot fi depuse până în 31 octombrie 2017, ora 10.00. De asemenea, după rezolvarea unor probleme tehnice va fi lansată pe SEAP şi documentaţia aferentă zonei 4, cu oraşele şi comunele din Apuseni.

Citiţi şi:

Vocabularul inventat de şoferi pentru a-şi anunţa de prezenţa poliţiei. Ce înseamnă „castor“, „cartel“ sau „pantera roz“

Tăbliţa cu blesteme descoperită la Alba Iulia. Ce cuvinte „grele“ sunt scrise pe obiectul din plumb vechi de 2000 de ani

FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare centru de gestionare a deşeurilor din Transilvania, care a costat 24 de milioane de euro

FOTO Un bărbat readuce la viaţă un sat românesc părăsit, în care a copilărit. Şi-a făcut o fermă de cai şi reabilitează casă după casă

Vasul de aur de la Biia, descoperirea întâmplătoare din urmă cu peste 120 de ani

Primele probleme după mărirea salariilor în primării: incapacitate de plată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite