Efectele noului Cod Penal: pedepse modificate pentru şase minori la Tribunalul Alba, condamnaţi pentru omor şi proxenetism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a judecat sâmbătă, 1 februarie 2014, primele dosare rezultate în urma intrării în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Primii deţinuţi de la Penitenciarul Aiud care au beneficiat de legea penală mai favorabilă sunt şase bărbaţi, minori la data comiterii faptelor.

Cei şase erau condamnaţi pentru infracţiuni de omor şi proxenetism. Tribunalul Alba a sesizările comisiei de la Penitenciarul Aiud şi a decis modificarea pedepsei în măsuri privative sau neprivative de libertate. Condamnaţii pentru omor care au beneficiat de noul Cod Penal sau Brănişca Ionel, Fica Ioan, Popa Cristian, Truţă Viorel şi Şomla Daniel, în timp ce inculpatul Bacrău Nicolae era în închisoare pentru proxenetism. Inculpaţii condamnaţi pentru omor ispăşeau la Aiud pedepse între 10 ani şi 12 ani, în timp ce condamnatul pentru proxenetism era beneficiarul unei pedepse de 5 ani.

Conform noului Cod penal, intrat în vigoare sâmbătă, faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. O măsură educativă privativă de libertate se poate lua în următoarele cazuri: dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat sau atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă. Prin urmare în cinci din cele şase cazuri judecate sâmbătă la Tribunalul Alba ar fi trebuit să se aplice măsuri privative, respectiv internarea inculpaţilor într-un centru de reeducare.

Măsura internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.

În total, la nivelul Penitenciarului Aiud au fost evaluate 938 de persoane dintre care în 244 de situaţii s-a apreciat că se impune modificarea pedepsei (ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile) şi au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra acestor situaţii. Nu a fost identificat nici un caz în care ar putea interveni punerea în libertate ca urmare a aplicării legii mai favorabile, ci doar 7 situaţii a unor condamnaţi minori pentru care după 01.02.2014 se impune  schimbarea pedepsei cu închisoarea în măsura educativă corespunzătoare şi internarea lor în centre educative sau de detenţie, după caz.

Citiţi şi:

„Victimele“ noului Cod de Procedură Penală. Sentinţă definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul fraudei de 8 milioane euro de la BCR Novaci

Cel mai căutat interlop din Alba, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Pricu face mişto de poliţişti pe Facebook

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite