Ghid pentru o viaţă lungă şi fericită
0Reţeta perfectă pentru a obţine fericirea nu a fost încă descoperită, însă nevoia oamenilor de a o atinge a generat o industrie uriaşă: „manualele“ şi cursurile de dezvoltare personală sunt doar câteva dintre metode.
Dicţionarul explică fericirea ca o stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină. Definiţia este destul de simplă, dar complicaţiile apar atunci când trebuie să găseşti drumul către această stare. Potrivit studiilor, percepţia despre ce înseamnă o viaţă frumoasă este diferită în funcţie de vârstă.
Astfel, tinerii leagă fericirea de adrenalină, de sentimente intense, în timp ce persoanele mai în vârstă contează mai mult imaginea de ansamblu şi sentimentul de linişte interioară.
„Diferenţa între cele două stări se pare că rezultă din importanţa pe care o acordăm viitorului în raport cu prezentul. Tinerii sunt în general mai orientaţi către viitor, în timp ce cei mai în vârstă pun mai mare preţ pe prezent", a precizat pentru LiveScience Cassie Mogliner, profesor de marketing şi cea care a condus studiul.
Aceasta a studiat nivelul de satisfacţie la 70.000 de adolescenţi şi persoane de 20, 30, 40, respectiv 50 de ani, care şi-au descris starea de fericire pe bloguri şi alte mijloace media. 60% din cei tineri au asociat acest sentiment cu exaltarea, în timp ce persoanele mai în vârstă l-au asemănat mulţumirii.
Diferenţele sunt chiar mai evidente la copii, unde fericirea se rezumă exclusiv la starea de plăcere imediată. De unde şi concepţia că, dacă petreci mult timp în preajama celor mici, sufletul îţi întinereşte, au mai arătat cercetătorii. „Oamenii trebuie să se aştepte ca lucrurile care-i fac fericiţi să se schimbe cu timpul, iar acest lucru nu trebuie nici să-i sperie şi nici să-l atribuie faptului că viaţa le este mai urâtă", a mai explicat Mogliner.
De asemenea, un studiu al site-ului „Friends Reunited" arată că momentul de fericire maximă se atinge în jurul vârstei de 33 de ani. 70% din respondenţii cu vârsta peste 40 de ani au declarat că aceasta a fost vârsta la care s-au simţit cel mai în formă. Practic, jumătate dintre cei întrebaţi au spus că viaţa era mai amuzantă, iar 42% au spus că se simţeau mai optimişti în privinţa viitorului.
Genetica e de vină?
Alţi oameni de ştiinţă susţin însă că beatitudinea este determinată de genetică, de starea de sănătate şi de alţi factori pe care nu-i putem controla. Dar, în acest caz, întrebarea „este posibil să fim mai fericiţi", îşi mai are rostul?
Răspunsul îl are psihologul Sonja Lyubomirsky, de la Universitatea din California (SUA). „În ciuda descoperirilor că fericirea este parţial determinată de genetic, cred că există multe lucruri pe care le putem face ca să avem o viaţă frumoasă", a declarat aceasta.
Lyubomirsky a creat de altfel o aplicaţie pentru iPhone, LiveHappy, care ajută la atingerea fericirii. Acest lucru s-a întâmplat după ce a publicat în Jurnalul de Psihologie Clinică rezultatele unui studiu care a testat diverse metode de a obţine fericirea. De pildă, a fi recunoscător este un obicei care aduce o stare de satisfacţie important, mai ales când acesta este păstrat de-a lungul anilor.
De asemenea, potrivit psihologului, este important să scrii pe o foaie de hârtie, săptămânal, trei lucruri care te-au făcut fericit. La fel, optimismul ca stil de viaţă, mai ales când este asociat cu al partenerului este un factor important în obţinerea unei stări de mulţumire sufletească.
Relaxare şi răsfăţ
„Instructorii" de dezvoltare personală au şi ei suficiente sfaturi pentru o viaţă cât mai frumoasă. Judith Verity, life coach şi autoare a cărţii „Cum să-ţi repari viaţa rapid" militează pentru o viaţă socială cât mai activă. Potrivit acesteia, un grup de prieteni sinceri îţi va îmbunătăţi starea de spirit.
La fel se întâmplă şi atunci când cunoşti persoane noi, aşa că data viitoare când vei vrea să refuzi o invitaţie în oraş în favoarea unei seri comode în faţa televizorului, nu o face. „Felul în care te priveşti este foarte important. Fii mândru de tine, recunoaşte-ţi reuşitele. Orice sentiment negativ duce la blazare, aşa că nu-l mai pune mereu pe «nu» în faţă", a explicat Judith Verity.
La fel de important este să înveţi să te relaxezi, fie şi prin a respira adânc înainte de a începe să ţipi la şeful care ţi-a dat a suta sarcină imposibilă pe ziua de azi. Iar când ziua se termină, răsfaţă-te. Studiile arată că terapia prin cumpărături îmbunătăţeşte considerabil starea de spirit şi nici nu are alte efecte secundare în afara contului bancar golit.
Deşi controversele în privinţa originii fericirii sunt nenumărate, concluzia este în cele mai multe cazuri aceeaşi „Călătoria este ceea ce ne aduce fericire, nu destinaţia", asigură Dan Milman, autor al unei cărţi motivaţionale de succes - „Calea Războinicului Paşnic".
Şi pentru ca această călătorie să fie cât mai frumoasă, trebuie să ai şi un partener pe măsură. Potrivit unui studiu publicat de „The Daily Mail", riscul de moarte prematură scade cu 15% în cazul cuplurilor căsătorite. La fel, acestea sunt mai vesele, duc o viaţă mai sănătoasă şi trăiesc mult mai mult. Condiţia: soţii să se iubească.
Capra vecinului
Tragediile pot aduce şi ele fericirea. Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Ohio (SUA) au arătat că cei care urmăresc un film trist încep să se gândească mai mult la părţile bune din relaţiile lor ceea ce aduce un plus de satisfacţie în vieţile lor.
Reţelele sociale, sursă de tristeţe
Un studiu publicat recent în presa americană arată că folosirea intensă a Facebook te poate întrista. Motivul: începi să crezi că ceilalţi duc o viaţa mai frumoasă decât a ta. La această concluzie contribuie şi numărul de persoane din lipsa de prieteni pe care, în realitate, nici nu le cunoşti.
Astfel, cu cât mai multe noutăţi despre viaţa în aparenţă perfectă a necunoscuţilor, cu atât ai senzaţia că viaţa ta este mult mai rea decât este în realitate. Autorul studiului spune că acest lucru se întâmplă pentru că senzaţia creată de postările vesele este că viaţa utilizatorilor respectivi este mereu aşa. Există însă o soluţie pentru acest lucru: un contact mai puternic cu viaţa reală.
Mituri spulberate: tinereţea şi banii nu aduc fericirea
Încercarea de a-ţi asigura un trai îndestulat nu este neapărat şi calea către împlinire, deşi puţini sunt de acord cu asta. „Banii nu aduc fericirea, aşa este, dar în acelaşi timp mai bine plâng pe malul mării decât într-o garsonieră prăpădită din Militari. Eu pentru asta muncesc câte 10 ore pe zi şi asta mă face fericit: să călătoresc cât mai mult", spune Andrei Ştefănescu (28 de ani), consultant financiar în Capitală.
Totuşi, aşa cum arată studiile, banii nu aduc aduc fericirea, decât în anumite condiţii. Cercetătorii de Universităţile din Warwick şi din Cardiff au arătat că nu este suficient să fii bine plătit pentru a fi fericit. Pentru acest lucru este nevoie ca remuneraţia să aducă şi un plus în statutul social.
„Poziţia în societate bazată pe venitul individual aduce satisfacţia, nu venitul în sine. Să câştigi un milion de lire sterline pe an se pare că nu este suficient pentru a te face fericit, dacă ştii că prietenii tăi câştigă două milioane pe an", a explicat Chris Boyce, şeful catedrei de psihologie de la Warwick şi cel care a condus cercetarea.
Un alt studiu, de data aceasta făcut de cercetători de la Universitatea Princeton, arată că există şi un prag financiar între mulţumire şi nefericire. Potrivit sondajului citat de presa americană, suma ideală pe care trebuie să o câştige o persoană pe an este de 56.000 de euro, adică aproximativ 4.600 de euro pe lună.
Un alt mit spulberat de oamenii de ştiinţă este acela că bătrâneţea aduce automat tristeţe, singurătate şi, în consecinţă, nefricire. Potrivit unui studiu publicat de LiveScience, bătrânii se declară mai fericiţi decât atunci când erau în floarea vârstei. Explicaţia este cât se poate de simplă.
Vârstnicii se concentrează pe amintirile plăcute şi nu se mai stresează atât de mult în legătură cu viitorul lor. În plus, majoritatea se orientează către activităţi care le aduc linişte, cum ar fi întâlnirea cu prieteni de aceeaşi vârstă, îşi iau un animal de casă şi se bucură de nepoţi. Studiul a iscat şi controverse.
Asfel, în timp ce unii cercetători susţin că fericirea este dată de maturitatea emoţională, alţi oameni de ştiinţă consideră că un factor important este şi pierderea capacităţilor cognitive.
56.000 de euro este venitul anual care ar garanta fericirea, arată un studiu efectuat în SUA.
Click pe infografie pentru a mari