Riscurile fumatului în timpul sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sfătuiesc femeile care vor să rămână gravide sau sunt deja însărcinate să renunţe imediat la fumat. Potrivit unor studii, din cauza fumatului, la femei există riscul de a rămâne mai greu gravide.

Pe lista cu riscurile fumatului în timpul sarcinii trebuie notat faptul că fătul este expus la monoxidul de carbon. Mai exact, acest lucru poate duce la complicaţii în ceea ce priveşte furnizarea către făt a oxigenului şi substanţelor nutritive. 

Tot în ceea ce priveşte riscurile fumatului în timpul sarcinii mai trebuie spus că nicotina poate reduce mişcările respiratorii ale fătului. Medicii enumeră şi o listă de probleme care pot apărea atunci când vorbim de riscurile fumatului în timpul sarcinii. 

De exemplu, poate apărea avortul spontan, sarcină extrauterină, probleme la nivelul placentei, ruptură prematură a membranelor sau anomalii congenitale la nivelul inimii, a mmembrelor, craniului şi muşchilor. 

Mai mult, printre riscurile fumatului în timpul sarcinii se mai numără faptul că la bebeluş poate apărea sindromulu de moarte subită, astm, infecţii respiratorii sau obezitate. 

Referindu-se la riscurile fumatului, medicii au semnalat faptul că fumătorii mor cu aproximativ 10 - 15 ani înaintea nefumătorilor, mai ales din cauza faptului că vârsta arterelor este cu 10 - 15 ani îmbătrânită de fumat. 

Riscurile fumatului. Efectele care apar imediat după ce te laşi de ţigări 

Preşedintele Asociaţiei Române de Cardiologie, medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, spune că aproximativ 65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest procent nu s-a schimbat de 15 - 20 de ani. Ca o comparaţie, media în Comunitatea Europeană este 48%. 

Medicii spun că după ce începi o metodă de renunţare la fumat efectele benefice se văd imediat, în doar câteva zile. Imediat după ce te laşi de fumat, tensiunea arterială începe să se normalizeze, iar creierul este mai bine oxigenat, ceea ce înseamnă că şi neuronii funcţionează mai bine. De asemenea, secreţiile bronşice scad chiar din următoarele zile. 

În mai puţin de o lună, persoanele care aplică o metodă de renunţare la fumat, se simt mult mai energici şi nu vor mai resimţi o oboseală atunci când merg pe jos sau urcă scările, de exemplu.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia React, peste 80% dintre români susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice, iar 78% vor interzicerea comercializării ţigărilor la mai puţin de 250 de metri de şcoli şi licee. În ceea ce priveşte metodele de renunţare la fumat, acelaşi studiu arată că 94% dintre cei care au lăsat de ţigări au făcut-o brusc.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite